Първата изложба „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, ще бъде открита в Балабановата къща на 15 юли (понеделник) от 18:30 часа. Проектът е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и ще остане в Пловдив  до 28-и юли.

Експозицията, която може да бъде видяна всеки ден от 9:00 до 18:00 часа, включва отличени конкурсни творби на ученици от Българските неделни училища  „Васил Левски“ в Александруполис (Гърция), „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул (Турция)  и „Асен и Илия Пейкови“ в Рим (Италия).  Силно въздействащи са и графиките на учениците от Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек  (Унгария)  и Българско средно училище „Д-р Петър Берон“  в Прага (Чехия).  Всички те са партньори в осъществяването на международния проект. В съпътстващата програма се включиха и курсистите по български език в Одрин (Турция).

Платната съдържат графични изображения на глаголическите и кирилските букви, знаци  и символи през погледа,  творческата интерпретация и индивидуални композиционни решения на всеки един от младите български автори от споменатите държави. Едноименен Азбучен албум събира цялата колекция в едно двуезично издание,  който ще се разпространява безплатно.

За популяризиране на  уникалния български принос към  разнообразието на европейската култура,  чрез делото на създателите на славянската писменост и съпокровители на Европа – Кирил и Методий,  изложбата ще продължи и своето представяне и в още пет държави от Европа – Италия, Чехия, Унгария, Гърция и Турция.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…