Приеха отчета на организацията за първото тримесечие от годината

Абзац за „агресивна дискриминационна пропаганда” към документа разгневи кмета

Контролният съвет във фондация „Пловдив 2019” ще има нови членове след следващата сесия на местния парламент. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет, в което старейшините приеха 3-месечния отчет на ОФ-то, което движи артистичната част от проекта Европейска столица на културата. 27 от съветниците одобриха документа, четирима се въздържаха и четирима бяха против. Групата на „Съюз за Пловдив” отказа да гласува точката, след като Дани Каназирева заяви, че не са получили отговори на въпросите си на извънредната сесия касаещи три фестивала.

Преди да се пристъпи към гласуването Стефан Послийски от ПФ предложи на микрофон, от отчета да бъде премахнат абзацът „ Отчетният период, за първи път от спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2014г., постави на изпитание демократичните процеси и смисъла на европейското законодателство в България, след като през март 2019г. в публичното пространство открито и безнаказано бе демонстрирана агресивна дискриминационна пропаганда, което успоредно с увеличаващия се брой туристи, посещаващи града ни поставя важни въпроси пред местната и национална политическа и социална среда”. Написаното изненада изпълнителният директор на „Пловдив 2019” Кирил Велчев, който не предполагаше, че някой е направил добавка към описателната част от отчета на фондацията. След като Послийски прочете въпросното изречение, кметът Тотев видимо се ядоса.

„Каква е тази глупост в отчета. Абсурдно е това. Искам да знам кой го е написал”, обърна се Тотев към Кирил Велчев.  „

"Този абзац от така предложения отчет, не бе одобрен консенсусно от всички. А именно, че в град Пловдив се създава напрежение свързано с дейности на фондацията. Което не е вярно. Общински съвет прие с голямо мнозинство отчета. Но точно този абзац… За съжаление и Кирил Велчев не го беше чел. Аз разбирам, че Светлана Куюмджиева до някаква степен е била обидена на общинския съвет и е подходила емоционално, но смятам, че не е правилно с този абзац и го премахнахме. Защото това остава дълги години след нас. Тези отчети ще ги гледа държавния архив. Този текст бе плод на моментна емоция от тази седмица, но след шест месеца емоцията си отива и остава само написаното. Така че, за да не правим такива грешки днес коригирахме отчета с премахването на този абзац, който смятаме, че е плод на емоционалните въжделения на артистичния директор, който ние дълбоко уважаваме”, коментира на излизане от пленарната зала пред журналисти кметът Тотев.  

Вътре общинските съветници решиха след съвещание на председателите на различните групи, че на 16 май ще бъде избран следващия контролен съвет към фондация „Пловдив 2019”, тъй като мандата на настоящия е изтекъл. Стана ясно, че със сигурност в него ще влезе Стефан Послийски, който по думите на номиниралата го Лилия Учкунова, е много вътре в темата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…