Изтъкнатият израелски поет и писател Амир Ор ще се срещне с почитателите на поезията в Пловдив на „Единното, което сме“ - литературно четене и разговор с Амир Ор, Иван Христов и Недялко Славов. Събитието е част от програмата на фестивала „Пловдив чете“ и ще се състои на 16 юни, петък, от 18:00 часа в австрийски културен павилион FLUCA. 

Амир Ор е признат за водещ глас на новото поколение в световната литература. Роден е в Тел Авив и е автор на единадесет стихосбирки на иврит. Последните му книги включват „Сърце звяр”, „Пророчеството на лудия”, „Плячка” и „Криле”.

Стихотворенията му са преведени на повече от четиридесет езика и са публикувани във водещи сайтове за поезия, списания и антологии, както и в двадесет книги в Европа и Америка. Той е чел и изнасял лекции на множество фестивали и конференции. Носител е на израелски и международни поетични награди сред които Pleiades tribute  „за значителен принос в световната поезия”, Fulbright награда за писатели, наградата Bernstein, Поетическата награда на министър-председателя Леви Ешкол, на литературната награда на Фестивала на поезията в Тетово Oeneumi , на наградата за стихове, посветени на виното от Стружките поетични вечери и международната литературна наградата „Стефан Митров Любиша” на театъра на град Будва.

Амир Ор е превел на иврит осем книги поезия и проза, включително „Евангелието на Тома”, „Истории от Махабхарата” и „Лимб разхлабващ желание” - антология на гръцката еротична поезия. За неговите преводи от старогръцки той е удостоен с наградата на Израелското министерство на културата. Учил е философия и сравнителна религия в Еврейския университет в Йерусалим, където по-късно чете лекции за старогръцката религия.

През 1990 г. основава Поетическо общество „Хеликон” и по-късно работи като негов главен редактор и артистичен директор. Инициира и разработва различни проекти, включително списание за поезия „Хеликон” и поредица стихосбирки, Международния поетически фестивал Sha'ar и Училище за поезия на иврит и арабски език „Хеликон”.

Днес Амир Ор работи като редактор на поредицата за поезия „Catuv”, както и като национален редактор на международните поетични списания „Атлас” и „Блесок”, и като национален координатор за инициативата на ООН „Поети за мир”. Той е един от основателите на Европейска асоциация на програмите по творческо писане (EACWP), на Международен кръг на поетите и на Световно движение за поезия (World Poetry Movement). 

ЗА ТВОРЧЕСТВОТО МУ:

 „Това е истински смело поетично творчество… Стихотворенията на Амир Ор излизат от рамките на нормативната поезия, с която сме свикнали; те са поредица текстове, изследващи разпадането на един въртоп на времето.“ Ашер Райх, литературна притурка на в. „Аарец“

 „Ор прави амбициозен експеримент да напише окончателната поема, поемата, която не е като никоя друга, и създава многообразен литературен продукт, модерен на вид, но с всеки стих напомнящ за множество поетични традиции, от които Ор съзнателно се оттласква. Съдържанието е от забележителна величина.“ Дебджани Чатърджи, „Поетри Ривю“, Лондон 

Амир Ор конструира непознат досега език в израелската поезия. „Митологичен език“, който произлиза от всеобхватен романтически подход. Ор поддържа приповдигнат, тържествен тон, усилено черпещ от древни текстове – еврейски, гръцки и източни (главно индийски), и същевременно в изненадващо съзвучие със съвременния език на Израел. Ариел Хиршфелд, литературна притурка на в. „Аарец“

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…