Екатерина Костова е писател и журналист. Две години живее в Аликанте, Испания, където преподава български език в Неделното българско училище „Слово”. Била е водещ, репортер и редактор в БНТ- Пловдив, кореспондент на национални медии. В момента развива собствен онлайн проект F2F TV /www.f2ftv.net/ и работи като журналист в БНР – радио Пловдив.

Първата ѝ книга се появява още през 1994-та година: „Платното на Пенелопа”. Следват още три, като очакваме през ноември да можем да прочетем и нейната най-нова стихосбирка „ОБРАТ-но в себе си”.

Екатерина Костова е от хората с особено изящна осанка, край нея е светло и топло, спокойно и красиво. Повод да предложим един такъв разговор е, освен новата ѝ книга, и Деня на будителите, тъй като се срещаме с писателката в навечерието на празника. И си говорим за това, че будителите никак не е задължително да бъдат най-известните българи, а заедно с тях може в нас да пазим силно личните си будители – хора и случки, които са дали особен смисъл и тласък в живота ни.

Кога е писана новата ти поетическа книга и къде, в Испания или в България?

Повечето от стиховете в „Обрат-но в себе си“ са писани в Испания. Тогава, когато бях далече от България физически, но още в по-голяма степен далече  от самата мен. Колкото повече осъзнавах това, толкова повече моментите, в които ме връхлиташе някакъв образ или метафора, се увеличаваха и нямах друг избор, освен да го уловя и да го съхраня. В голяма степен точно това грабване на поетическите моменти и запазването им в стих се превърна в онази нишка от семенца, по които търсех пътя да се върна обратно.   

Известно време живя там, трудно ли беше завръщането към България?

Трудно е да разбереш, че имаш нужда да се върнеш. Че искаш да го направиш. В мига, когато си наясно с това, връщането буквално има единствено и само времево измерение и то е малко повече от 3 часа над облаците. Или 3 денонощия, ако пресичаш границите по земя.

Едно от първите стихотворения в книгата е свързано със самотата. Какво я лекува най-добре, според теб и от друга страна, не ни ли е нужна понякога?

Не мисля, че самотата трябва да се лекува. Тя не е болест. За мен е състояние, което ти дава възможност да чуеш себе си. И физическата самота можеш да трансформираш в подобен разговор, ако, разбира се, си настроен за честна среща със страховете и съмненията си. И да, мисля, че е нужна най-много, когато нямаме отговор за това „къде съм“, „как ще продължа“, „кой впрочем, съм“. Зад граница всички тези въпроси добиват друг смисъл, защото нищо около теб не е същото и ти буквално трябва да се учиш, като едно новородено, да приемаш средата, после да проходиш в нея и чак след това да проговориш  на чужд език. Не е задължително през целия този период да си се научил да разбираш тази среда. Но е задължително да се опитваш. Всичко това те провокира да научаваш много за самия теб.   

Завръщането в себе си може да бъде дълъг процес, но кое е най-важното в него? И с какво усещане го свързваш, какво усещане носи?

Завръщането може никога да не ти се случи и за мен това е доста по-драматично, в сравнение с това да вървиш дълго към него. Най-важното е, както и малко по-рано посочих, да си направил избора си. Веднага след това изпитваш някаква лекота, сякаш са те отвързали и са те пуснали като хвърчило във въздуха. А, всъщност, ти сам си се отвързал и си позволил да полетиш.

Понеже разговаряме в навечерието на Деня на народните будители и някак ми се иска да те попитам, остана ли в какво да вярваме все още? В кого?

Всеки сам избира дали, в кого и в какво да вярва. Аз се опитвам да вярвам в естествеността на нещата, в хармонията им, в баланса – защото ние с всички наши огромни в очите ни терзания, страсти, планове и реални действия сме само миниатюрна част от Вселената. В която – както казвам в едно от стихотворенията си в книгата – въпросът е „защо се случва всичко“.

Кои са били будителите за теб през годините и откриваш ли нови?

И в навечерието на този ден, и след него, моят първи будител е била и остава моята майка. От първия момент, в който ми е чела детските стихове на Чичо Стоян и Леда Милева, през огромната ѝ библиотека,  в която ме научи да се ориентирам още в началните класове, когато буквално поглъщах съдържанието на юношеските романи, през споделянето с нея на първите ми литературни опити до днес – отново първия ми читател и критик. Учителите, родителите, които насърчават децата си да обичат българските букви – особено място отделям за онези българи в чужбина, които се лишават от лично време в почивните дни, за да може да водят децата си в неделните български училища. И разбира се, издателите. Всички те са будители. Но си мисля, че никой не може да те събуди, ако живееш с идеята, че си по-буден от другите или че просто няма значение.

За книгата – огромна благодарност на целия екип, работил по моята книга. Божана Апостолова, която намери в съдържанието ѝ зрънце и му даде възможност да покълне с онова зачитане на личния ми сантимент към някои мои стихове, което за мен е много повече от грижата на издател към автор. Редакторът Йордан Велчев – истинска благодат бе да работя с такъв човек и поет – енциклопедист на чувствата, умиротворител на поетични избухвания, учител за това как може още да обереш излишното. На Неда Ангелова – художничката на корицата, която не познавам лично, но съм ѝ признателна за погледа „през прозореца“ на моите лутания по пътя обрат-но в себе си. И на читателите, които тепърва ще тръгнат с мен, може би, за да намерят своя път обратно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…