Print this page

Една изгубена книга, която липсва в каталозите на библиотеките, няма я в библиографските справочници, вижда бял свят отново преди Светлите празници

“Пловдив към средата на XIX век според описанието на Константин Д. Моравенов“ на д-р Александър К. Пеев, издадена от фондация „Балкански културен форум“, със спомоществувателството на Новиз АД е една „изгубена“ книга. Няма я в каталозите на библиотеките, няма я в библиографските справочници. Тя се „припознава“ до сега със заглавието на ръкописа на К. Моравенов „Паметник за пловдивското християнско население в града и за общите заведения по произносно предание“, който е в основата й.

През далечната 1930 г. д-р Александър Пеев за пръв път представя ръкописа на К. Моравенов, като обширно го пояснява и допълва. Това е първи опит да се публикува, прочете и разбере тези непознати за съвременниците си текст и летописец.

„Горди сме, че с дейността ни като спомоществователи книгата е отново в ръцете на българския читател, 90 години след първото ѝ публикуване, като притурка на „Пловдивски общински вестник“ и 210 години след рождението на К. Моравенов,“ коментираха от ръководството на Новиз АД. 

 

 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…