"Лято" от Али Смит е четвъртата ѝ изключително добра книга, която подрежда историите на всички герои, включени в поредицата „Сезони”

 

 

„Освен, че дава дефиниция на нашата тревожна ера, „Лято” е и първият сериозен коронавирус роман” – така писателят и журналист Алекс Престън коментира във вестник „Гардиън” най-новата книга на британската писателка Али Смит. Творбата е последната част от поредицата „Сезони” и излиза на български език с логото на издателство „Лист” само четири месеца след премиерата си във Великобритания. Както и при другите романи, преводът е дело на Паулина Мичева.

 

В „Лято” 58-годишната Смит, наричана „Нобеловият лауреат на Шотландия в режим „очакване”, преплита историите на всички герои от поредицата и намества всички парчета от пъзела на книжния квартет.

 

И този роман, както останалите – „Есен”, „Зима” и „Пролет”, е изтъкан от болезнена актуалност, но не прекрачва ръба към документалността и остава в границите на художествената литература.

 

Светът е под карантина, вирусът сваля маските на политиците и показва истинския им облик. Фалшивите новини сеят нова зараза, борсите са разтърсени, държавите – затворени, човечността – забравена. На този фон Али Смит ни запознава със Саша Грийнлоу и брат ѝ Робърт – двама тийнейджъри, всеки със своя мания – тя иска да спаси дивата природа, а той е Престъпник ниво седем в компютърна игра и знае много за Айнщайн. Също като него е гений и откривател. Засега е открил, че независимо от епохата изтезанията не се променят, само се усъвършенстват.

 

Какво се случва с младите Грийнлоу, когато срещат 104-годишен старец? Как оцелява човечеството, когато е на ръба? Столетникът знае отговорите, преживял е две войни...

 

Излято от тревогите и надеждите на Али Смит за бъдещето на човека и човечеството, „Лято” е сред най-добрите романи в англоезичната литература за 2020 г. Той вече се превърна в бестселър, а дали ще получи награда от ранга на „Букър”, за каквато беше номиниран „Есен”, или пък ще участва в надпревара за приза „Джордж Оруел”, както „Пролет” – ще разберем догодина.

 

Корицата е дело на художничката Албена Лимони.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…