Бурни времена“ от кап. Коста Скутунов излиза в луксозно издание по случай 77-годишнината от смъртта на българския монарх

Без съмнение една от най-изследваните и анализирани личности от българската историография е тази на цар Борис III. Монархът стои начело на държавата в продължение на четвърт век, а днес, когато се навършват 77 години от неговата кончина, интересът към живота и управлението му далеч не е изчерпан.

В последните дни на август, на българския литературен пазар излиза книга, посветена на Царя и неговата роля в най-значимите обществени и политически събития от 20-те години на XX век.

„Бурни времена“ събира на едно място спомените на кап. Коста Скутунов – адютант на Борис III в периода 1920 – 1928 г. Произведението излиза едва за втори път, а сегашното издание е дело на сдружение „Българска история“.

В продължение на осем години авторът е част от най-близкото обкръжение на монарха и има възможност да го опознае не само като политическа фигура, но и в чисто човешки план, разказват от „Българска история“. Те допълват, че заглавието на книгата еднозначно говори за хронологичните граници на нейния сюжет. Става дума за трудните години след Първата световна война, в които Борис III постепенно успява да утвърди своята власт и да поеме държавното кормило. Същевременно е достигната и най-високата точка на обществено разделение в страната, белязано от политически убийства, атентати, бунтове и граждански сблъсъци.

Според издателите „Бурни времена“ ще даде възможност на читателя да надникне зад завесата на голямата политика, да осмисли колко тежка е в действителност царската корона и най-вече – каква е цената, която Борис плаща, за да я носи през по-голямата част от своя живот.

Книгата ще бъде налична в книжарницит
е през последните дни на август.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…