Таня Грозданова

 

Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура. Престижното отличие й бе връчено от министър Боил Банов на официална церемония в къща музей „Христо Г. Данов” в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете”.

Един великолепен автор, така скромно я представи министър Банов. "За мен е чест, че връчвам юбилейната, двадесета голяма награда на един високо ценен не само в България български автор, какъвто е Теодора Димова”, каза при връчването на престижното отличие министърът.

Наследничкката на Димитър Димов – Теодора Димова, излезе силно развълнувана под стряхата на къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град и пое „бухалчето“ от ръцете му.

Припомняме, че носителят на ежегодната Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министърът на културата. Тази година тя бе връчена за 20-ти път.

Теодора Димова е родена през 1960 г. в София в семейството на писателя Димитър Димов. Завършва 114 АЕГ и английска филология в СУ. Учила е в Royal Court Theatre в Лондон. Била е журналист, преводач и преподавател по английски, работи и в редакция „Радиотеатър“ на БНР. Първата ѝ пиеса „Фюри“ печели през 1987 г. награда на конкурс в националното радио.През 2000 г. печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия. Ръкописът на романа „Майките“ печели голямата награда на конкурса „Развитие за 2004 г., а през 2007-ма наградата на Bank Austria за източноевропейска литература, както и наградата на София в раздел литература. Романът ѝ „Адриана“ е номиниран за наградата „Вик“ за 2008 г. През 2010 г. „Марма, Мариам“ печели Националната награда за литература „Христо Г. Данов“. Същата година е сред номинираните за националната награда за съвременна българска проза „Хеликон“. А през 2014-а това се случва с романа „Влакът за Емаус“.

Дамата на словото призна, че внимава за всяка своя дума и за това да бъде честна към читателите. Теодора Димова цитира Атанас Далчев, чиято 115-годишинина от рождението му отбелязахме наскоро

„Един писател се познава не по това, което е написал, а по това, което не си позволява да пише.“

Това определи тя като свое второ верую, докато твори. С тези думи тя призова да не забравяме отговорността, която носим пред нашите предци.

Призьорката сподели, че е изключително развълнувана, тук и сега, заради отговорността пред нашите предци и защото получава тази награда близо до Тютюневия град, тук където е писан и романа „Тютюн“.

Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ 2019 бяха връчени в петък вечер на церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град.

В тържественото събитие взе участие още председателят на журито, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която връчи наградата в категория „Издание за деца”. Сред официалните гости бе Божана Апостолова, създател и съучредител на инициативата „Пловдив чете”, в рамките на която се провежда церемонията по връчване на отличията.

Журито - бяха Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, д.н. Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности” в МК, проф. Светлозар Игов – хуманитарист, доц. Пламен Дойнов – литературовед, Георги Ангелов - преводач, д-р Иван Александров - директор на РБ „П. Р. Славейков” - В. Търново, доц. д-р Регина Далкалъчева, художник, както и Димитър Христов, писател и преводач - избра най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов” преди самата церемония.

Престижната награда се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата - автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата - художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Oтличията по традиция се връчват на официална церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

Призьорите в останалите категории може да видите в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…