Дългоочакваната среща с носителя на наградата „Астрид Линдгрен“ Хюс Кайер в програмата на „Пловдив чете“

Никита Банялиева - стажант

"Когато бях на 15, аз и приятелите ми се питахме какви ще станем. Всички те се бяха насочили към изкуството - актьори, художници. Попитах ги, аз какъв ще стана, защото не ме биваше в нищо. И получих отговор - писател. Казах си: "Ами, хубаво, поне ще пробвам" и така 11 години се упражнявах всеки ден, докато най - сетне не издадох първата си книга с разкази." По този увлекателен и самоироничен начин, холандският автор Хюс Кайер разказа на почитателите си в Пловдив, че станал писател почти на шега. И посъветва бъдещите писатели да започнат с кратки разкази, като постепенно се надграждат. „Правило за писане няма, просто ти трябва добра история“, убеден е разказвачът и споделя, че задачата му никога не е била да остави определено и точно послание, а по-скоро иска да предизвиква хората към размишление. Шегува се, че читателите много често откриват безброй неща в книгите му, за които дори той сам не подозира.


Хюс Кайер се включи в „Пловдив чете“ заради издателство „Жанет 45“ и илюстрациите на Люба Халева. Той останал изключително впечатлен от работата по оформлението и заявява, че рисунките на Люба са най-красивите от всички, правени за книгата „Черните камъни“ на другите й издания по света. Така се съгласил да пътува до България за премиерата на книгата. Като част от програмата на фестивала „Пловдив чете“, издателска къща „Жанет 45“ представи „Черните камъни“ в Драматичен театър – Пловдив. Това е втората книга на Кайер, която издателството пуска на пазара, след „Книгата на всички неща“ през 2017 година.  

Авторът е роден през 1942 година в Холандия. Публикувал е над 30 книги за деца и има множество авторитетни награди, сред които и наградата АЛМА на името на Астрид Линдгрен. В родината му казват, че неговите произведения са по-известни от „Малкия принц“. Хюс Кайер е любимец на милиони, заради способността си да вижда света през детските очи. В същото време книгите му се четат и от сериозните възрастни, защото Кайер пише с наслада за всяко нещо, пораждащо интерес у него – от игривите кучета и деца до мрачната действителност на наложените от обществото ограничения и окови. Според автора, е важно всичко да завършва с усмивка. Израснал в семейство на фанатично религиозен баща, който често прибягвал до насилие, по-късно въплатил този тираничен образ в една от книгите си. Кайер е и революционер за времето си, защото пръв въвежда момичетата като главни герои на книгите си, нещо нетипично за Холандия тогава. След тази литературна революция, момичешките и женските образи стават по-често използвани като главни персонажи. Творбите му се отличават с всестранната си насоченост, подходящи са за всеки и пробуждат съзнанието на читателя да погледне на света по нов и различен начин, като подтикват желанието за живот, мечти и свобода.

Хюс Кайер винаги успява да претвори и най-мрачната история във вълнуващо и красиво приключение, а представената книга „Черните камъни“ не прави изключение от това правило. Тя е за тези, които са любопитни да задават въпроси и имат търпение да намерят отговорите заедно с героите, които упорито търсят истината. И когато я открият, ще трябва да решат какво да правят с нея, защото се появява поредният труден въпрос – искат ли останалите да я научат?

Снимка: Манол Пейков

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…