Награждаването на победителите от конкурса за превод на съвременна италианска художествена литература на български език ще се проведе на 28 юни от 17:30 ч. в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив. Конкурсът е по проект „Литературен Ренесанс в Пловдив“, който е част от Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Организатори на конкурса са Сдружение „Писалка и перо“ и НЧ „Алеко Константинов-1954 г.“- партньор по проекта. Той е насочен към млади хора от Пловдив и областта на възраст от 15 до 35 години.

Българските преводи бяха оценени от жури в състав: Наталия Христова, преводач и Росица Илчева, преподавател по италиански език в ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив. Оценяването бе според установени критерии: съдържанието на превода да се придържа към оригиналния текст, преводът да предава творчески литературните качества на оригинала, спазване на езиковите и граматически особености на българския език. Текстовете за двете възрастови групи са подготвени от Наталия Христова - преводач и преподавател по чужди езици. Избрани са откъси от два съвременни романа на 38-годишната италианска писателка Симона Спарако - „Никой не знае за нас“ и „Ако затворя очи“.

Първият е предназначен за групата участници на възраст от 15 до 19 години.

Вторият е предназначен за групата участници на възраст от 20 до 35 години.

Наградите за конкурса са грамоти за всички участници от СНЦ „Писалка и перо“ и книги: на български език, осигурени от издателство „Жанет 45“ и на италиански език за победителите, осигурени от организация „Конфизерченти“.

Церемонията по награждаването на победителите ще се предшества от откриване на изложба на преводна италианска художествена литература на втория етаж на библиотеката, в Изкуствотеката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…