Награждават победителите от конкурса за превод на художествен текст от немски език

На 23 април 2018 г./понеделник/ от 17.30 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъдат наградени победителите от конкурса за превод на художествен текст от немски език, част от проекта „Литературен ренесанс в Пловдив“, който е част от Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Същевременно, с този акт ще бъде отбелязан 20-годишния юбилей на Немската читалня към библиотеката и съвпада със „Седмицата на немския език“, организирани от Гьоте институт България. Конкурсът е насочен към млади хора от Пловдив и областта на възраст от 15 до 35 години. Българските преводи бяха оценени от жури в състав: Златка Парпулова /преводач, университетски преподавател/, Борис Минков /автор, преводач, литературен критик/ и Рангел Трифонов /магистър Немска филология в СУ „Св. Климент Охридски/. Уточнени бяха и критериите – придържане към оригиналния текст, максимално предаване литературните качества на оригинала, спазване езиковите и граматически особености на българския език. За превод, според възрастовата им група, участниците  можеха да избират между откъси от книгите „Hoover“ на Уте Вегман и „Die Liebesblodigkeit“ на Вилхелм Генацино. В конкурса се включиха 120 младежи. Преводите на победителите ще бъдат публикувани в литературното списание „Страница“.

Наградите, по три за всяка възрастова група, са осигурени от Гьоте институт България и представляват ваучери за книги съответно за 150, 100 и 60 лв. Към тях Сдружение „Писалка и перо“, автор на проекта „Литературен ренесанс в Пловдив“ и организатор на конкурса е осигурило грамоти и книги със спонсорството на издателствата „Летера“ и „Хермес“.

В същия ден, на 23 април, който е и Световен ден на книгата и авторското право, в 17.00 ч., във фоайето на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще се открие изложба „Съвременна немска художествена литература“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…