Защото именно там ще се опитаме да стигнем. Светлинните линии на екрана ще рисуват филмовия портрет, а в тъмната зала зрителят ще има шанса да се гмурне в истории, сънища и увлечения, блянове, човешки вселени.

 

Под надслова „В дълбочините на контурите“ IPFF ще реализира своята премиерна поява в света на кинофестивалите.

 

Макар малък, прохождащ и появяващ се в предизвикателно  време, IPFF е тук със своята уникална философия: портретът като призма, през която можем да гледаме кино творбите, тяхното послание, сърцевината им, най-важното, най-вдъхновяващото, най-страшното или най-светлото; да се вглеждаме във видимото, но да отиваме отвъд, разкривайки потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира.

 

IPFF поставя портрета и като нов и различен начин за категоризиране на филмите. Не по логиката на разделението художествени-документални или тази на утвърдените жанрови класификации, а според портрета в центъра на филма - обектът на изследване, главният герой, абстрактната идея, душата.

 

С тези идеи създаваме и развиваме IPFF като събитие, посветено на алтернативното късометражно кино - без звездни актьори и култови режисьори; с чисти очаквания, невинни любопитства, с напълно отворени умове и сърца за предстоящите срещи със седмото изкуство!

 

IPFF е фестивал-хибрид, не само в съчетаването на киното като изкуство, киното като академично поле, киното като преживяване, но и в самия начин, по който ще се проведе: на живо и онлайн.

 

София, Пловдив и Варна са градовете, в които ще се случи първото издание на фестивала. Зрителите ще могат да се срещнат със селектираните филмови портрети, потъвайки в кинозали, отличаващи се също със свой ярък образ:  Дом на киното и Кино Влайкова - София, клуб „Фарго“ и Lucky Дом на киното - Пловдив, Зала Дарзалас - Варна.

 

Фантастичната млада платформа Cinenso.com специализираща в дигитализирането на филмови събития, ще бъде домакин на IPFF в приключението, наречено онлайн фестивал. Така късометражната ни селекция ще бъде достъпна в многобройни краища на света.

 

Официалната селекция на IPFF е пъстроцветна програма от къси филми от всички континенти, в разнообразни вариации - от творби за вдъхновяващи личности, през художествени наративни филми, разказващи вълнуващи истории, филми, поставящи теми със социална значимост, до анимационни, забавни и крайно екпериментални, сюрреалистични произведения.  Сред всички тях, смеем да кажем, проблясват истински  шедьоври, както и някои специални филмови находки, заслужили място в своя отделна онлайн селекция.

 

Представени и отличени ще бъдат филми във всяка от фестивалните категории: филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет и портрет в движение.

 

Контурите на IPFF  очертават и вълнуваща съпътстваща програма.

 

Специален акцент на фестивала, тръпнещи, ще поставим с изненадващ Филм-Посвещение, портрет на личност с принос за положителните еволюции на човечеството.

 

Горди сме, че нашият форум ще посрещне на своя територия Ейбрахам Гейл - професор по филмови науки в Университета на Амстердам и член на журито на IPFF. За всички, които желаят да се развиват като киноизследователи, Ейб Гейл ще представи лекция-дискусия с фокус „Какво e портретният филм? Идентичност, изпълнение, анонимност“, проследявайки селективна генеалогия на портретния филм от ранното кино до наши дни и изследвайки как жанрът е оспорил и трансформирал конвенционалните репрезентационни парадигми на портрета.

 

Изкушените от развиващата се аудио-визуална култура, ще имат възможност да участват в майсторския клас „Преодоляване на пропастта: Аудиовизуалното есе в съвременната медийна сфера“, с водещ Шант Байрамян. Той ще разгледа практиката и онтологията на аудиовизуалното есе, превеждайки ни през един нов интересен формат и неговото съществуване в областите на филмознанието и филмовата критика.

 

Част от съпътстващата програма, на първото издание на IPFF, ще бъде и отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми. Надяваме се той да се превърне в платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

 

Прожекции и събития в Пловдив

 

Официална селекция - прожекции - 19 ноември, клуб „Фарго“

 

Официална селекция - прожекции - 20 ноември, Lucky Дом на киното

 

Онлайн

 

Виртуални прожекции в платформа за фестивално кино Cinenso.com - 17-25 ноември

 

Дискусионен панел, посветен на портретните филми в контекста на късото кино и живота им в кинофестивалите - 21 ноември

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…