Лентата ще бъде представена премиерно на „Златен ритон”

Филм за градоустроителя на Пловдив арх. Йозеф Шнитер, дело на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и техни връстници от Художествената гимназия по стъкларство от гр. Велашске Межирици, Чехия и Художествена гимназия от град Тренчин ще бъде представен премиерно на фестивала „Златен ритон”. През периода от 2017 г. до 2019 г. младежите  работиха по проекта „Чешко-словашката културна следа в България“ по програма Еразъм +, К2. Целта му бе учениците от трите художествени училища  да се запознаят с етапите по създаването на документална филмова творба, да преминат обучение по работата по сценария, операторско майсторство, монтаж, постпродукция и създаването на плакат за филмова творба.

Бяха създадени два филма за знакови за България, Чехия и Словакия личности – словака Самуел Ярослав Захей  – „Словашкият консул в България“ и чешкият арх. Йозеф Вацлав Шнитер – автор на първия регулационен план на Пловдив, построил много от знаковите сгради в нашия град.

Премиерата на двата филма ще бъде на 5 декември в зала 3 на НГСЕИ, а филмът за арх. Шнитер е включен в извън конкурсната програма на фестивала „Златен ритон”“ с прожекция на 5 декември от 16.00 ч. в Лъки Дом на киното.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…