Форумът „Срещу забравата” ще стартира с прожекцията на „Аз, графинята” на 10 ноември

Знакови документални и игрални заглавия ще се прожектират в рамките на 15 дни в Тотал спорт

Илюстрация: Кадър от „Аз, графинята“

Пловдив ще е домакин на кино фестивал, посветен на 30 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния режим в България. В рамките на 15 дни, между 10 и 25 ноември, в залата на Тотал спорт ще се прожектират български филми, съотнесени към „прехода”. Форумът „Срещу забравата” ще стартира с прожекцията на „Аз, графинята” на режисьора Петър Попзлатев, който заедно с Валери Кьорлински е делегиран продуцент на фестивала.

“Срещу забравата” се появява за първи път през май 1990 г. на фестивала в Кан, като заглавие на инициатива, придобила популярност в световен мащаб. На специален форум по време на фестивала, френският президент Франсоа Митеран и министърът на културата Жак Ланг, в присъствието на над 100 световно известни кинорежисьори от цял свят, за първи път изслушват със загриженост изказвания на колеги, които живеят и творят в страните от Източна Европа. Българското кино има четирима свои представители в Кан през 1990 година . За  “състоянието на нещата” в нашето кино говори един от тях.

Още същия ден, присъстващите във форума гласуват решение да се създаде фондация “Кино и свобода”, чиято функция е да оказва правна и интелектуална защита, гарантираща свободата на изказ в кинотворчеството, свободата на словото, както и на творчески похвати, когато иде реч за теми, съпричастни с вълненията на обществото. При нарушаването правата за показ на създадени филми по политически или религиозни причини, фондацията осигурява правна защита на международно равнище. Такава получават Мартин Скорсезе, Анджей Вайда, Фернандо Соланас и десетки други кинорежисьори от всички краища на света, за които киното е съдба.

“Срещу забравата”, в контекста на настоящето, се явява заглавие на кинематографичен форум, който да напомни, че филмовият процес в България не е бил, не е и не може да бъде фриволна валенция, подчинена единствено на финансов интерес. В България, покрай занаятчийското шлайфане в определени жанрове, в последните 30 години достойно присъстват алтернативни образци, необходим коректив за всяко развито гражданско общество. Затова и нарекохме нашия форум – Кинофорум за човека и времето “Срещу забравата”.

Първото издание на филмовия фестивал е посветено на две 30 годишнини- от 9 ноември, когато пада Берлинската стена и от 10 ноември 1989 г.- рухването на тоталитарния режим в България. Събитието ще предложи на зрителите на Пловдив, на европейската столица на културата, редица документални и игрални заглавия, утвърдени в България, Европа и по света- ценно свидетелство за характера и развитието на социокултурните порядки на българите за последните 30 години, както и дискусионна кръгла маса с участието на авторите на филмите, кинокритици, социолози, преки участници в тези събития и желаещи да присъстват граждани.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…