14-то издание на София Филм Фест в Пловдив се открива днес в Lucky Дом на киното. Специално за събитието в града под тепетата пристигат датския режисьор Биле Аугуст и председателят на “ФИПРЕССИ” Клаус Едер, за да представят филма на Аугуст “Щастливеца Пер” в 18.30 часа.

 

Впечатляващите филмови шедьоври на Биле Аугуст, носител на две „Златни палми“ от Кан, притежават изключително богатство на образите и чувствата, които провокират неговите сюжети. В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение.

 

Датчанинът е познат в киното с филмите си  „Къщата на духовете“ (1993), „Ерусалим“ (1996), „Клетниците“ (1998), „Нощен влак за Лисабон“ (2013). Безспорни фаворити на зрителите обаче са „Пеле завоевателя“ (1987, удостоен  със Златна палма и Оскар за чуждоезичен филм) и „Най-добрите намерения“ (1992, отново Златна палма), създаден по сценарий на Ингмар Бергман.

 

“Щастливеца Пер” е създаден по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан. Филмът ни връща в края на XIX в. Петер Сидениус е амбициозен младеж от християнско семейство, живеещо в Западна Дания. Той заминава за датската столица Копенхаген, за да стане инженер, като своеобразен бунт срещу баща си. Свързва се с кръг от богати интелектуалци от еврейско семейство и съблазнява по-голямата дъщеря Якобе. Пер, както сега сам се нарича, получава мащабен инженерен проект, който включва изграждането на серия канали в родното му място. Но точно когато Пер е напът да сбъдне мечтите си, гордостта му се изпречва на пътя.

 

София Филм Фест в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

 

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg или на касата в Lucky Дом на киното.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…