За 14-ти пореден път Пловдив приветства София филм фест и специална селекция от програмата му в LUCKY Дом на киното от 13 до 24 март. Официалното откриване ще бъде на 13.03 от 18:30 ч. с филма ЩАСТЛИВЕЦА ПЕР, на който специални гости ще бъдат режисьорът Биле Аугуст и председателят на ФИПРЕСИ Клаус Едер. На следващия ден (14.03) от 18:00 ч. ще бъде представен и филмът ЗЕЛЕНАТА КНИГА от самия Димитър Маринов – българинът, който оглави кориците на родния печат с появата си на тазгодишните награди „Оскар”.

В понеделник (18.03) на прожекцията на филма СУТИЕНЪТ ще гостуват режисьорът Файт Хелмер и актьорите Мики Манойлович, Ирмена Чичикова и Боряна Маноилова. Последен гост ще бъде актрисата Хазар Ергючлю, по случай прожекцията на „ДИВАТА КРУША на турския режисьор Нури Билге Джейлан, чиито последни четири филма ще бъдат излъчена в специална панорама.

На фестивала ще бъде показан и провокативният нов филм на Ларс фон Триер КЪЩАТА, КОЯТО ДЖАК ПОСТРОИ с участието на Ума Търман и Мат Дилън. Филмът скандализира публиката на фестивала в „Кан” през изминалата година и спечели на режисьора множество противоречиви реакции. Отново с герой убиец в центъра на сюжета е и последният филм на култовия режисьор Фатих Акин ЗЛАТНАТА РЪКАВИЦА, който проследява истинската история на Фриц Хонка – физически и психически увреден сериен убиец, който убива жени в квартал в Хамбург между 1970 и 1975 г.

Носителят на „Златна Палма” в „Кан” миналата година ДЖЕБЧИИ също получава прожекция, както и носителят на Голямата награда на журито в „Сънданс” – ПЕПЕРУДИ. За всички, които пропуснаха СТУДЕНА ВОЙНА на полския режисьор Павел Павликовски, фестивалът ще предложи нова възможност с прожекция на 22 март. Други акценти от програмата ще бъдат колумбийският ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ, който показва зараждането на бизнеса с наркотици, ЗЛАТНА МЛАДОСТ с участието на Изабел Юпер и Галатеа Белуги на френската режисьорка Ева Йонеско и музикалният ЛЯТО на руския режисьор Кирил Серебренников, който ше върне зрителите назад във времето – през 80-те години в Русия, когато рок и поп сцената се развива с шеметни темпове, а влиянието на култови рок банди и артисти като Дейвид Боуи, T. Rex, „Sex Pistols“ и „The Velvet Underground“ е много голямо.

Номинираният за „Златна палма” ЩАСТЛИВИЯТ ЛАЗАРО, който получи безупречни оценки от критиката и беше спряган за един от най-добрите филми за изминалата година също ще получи прожекция в Пловдив, както и отличеният със „Златна камера” МОМИЧЕ и суровият разказ КУЧКАР на Матео Гароне („Гомор”, „Приказка на приказките”). От родното кино зрителите ще могат да гледат СНИМКА С ЮКИ също с участието на Димитър Маринов, Руши Видинлиев, Весела Бабинова, Рашко Младенов. В програмата са още ПРАСЕТО на режисьора Драгомир Шолев („Подслон“) и ЖИВИ КОМИНИ с Ивайло Христов, Валентин Ганев, Димитър Коцев – Шошо.

София Филм Фест в Пловдив се случва с подкрепата на Община Пловдив.
Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…