Print this page

“Фаренхайт 11/9” и “Живот нависоко” на Клер Дени в четвъртия ден на Киномания в Пловдив

Lucky Дом на киното очаква всички киномани в 18.30 часа, когато е началото на новия филм на винаги провокативния Майкъл Мур – “Фаренхайт 11/9”. Всъщност Мур преобръща заглавието на по-ранния си филм, тъй като темата му сега е Тръмп – настоящият американски президент, избран на 9 ноември преди 2 години. Мур е същински гений в аргументирането на тезите си с яснота и завладяваща убедителност. Със специфичния си хумор режисьорът изследва какво доведе до възхода на Тръмп във властта, яростно критикувайки Демократичната партия и алчността на медиите. Той разследва и ролята на администрацията на Обама, обвинявайки я в много грешни политически решения и апатия към политическите разочарования в САЩ. Мур представя някои тревожни сравнения между Тръмп и предишните лидери, обвинявайки всички тях в демагогия. Той обръща внимание на скорошни случаи, разтърсили сериозно Америка, като ги използва да покаже гнилостта на управлението, но и да изтъкне възхода на гражданската активност, събираща все повече поддръжници. С Фаренхайт 11/9 Мур рисува яростен и обезпокоителен портрет на Америка при Тръмп.

От 20.45 часа ще можем да се сблъскаме отново с очарованието във филмите на френската режисьорка Клер Дени (Слънцето в нас) в новия й филм “Живот нависоко”. Дени е свободен творец, който се фокусира върху достоверността на човешкото поведение в каквато и да е среда. Този път това е космоса. Дестинацията е черна дупка, която е достатъчно близо до Земята. Екипажът на космическия кораб е събрал опасни затворници – все хора, които нямат какво да губят. В началото Монти е единственият буден член на екипажа, опитващ се да опази живи останалите, докато кораба се носи из космоса. Но Монти се грижи и за малка дъщеричка, родена на борда. Това е само първият сигнал за задаващия се хаос. Скоро се събуждат и останалите членове и конфликтите започват.

Билети на касата на LUCKY Дом на киното и онлайн на boxoffice.bg.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…