Капана.БГ

Капана.БГ

Още няколко повода, за да се чувстваме горди, че сме пловдивчани

Като един от най-старите градове, Пловдив е изтъкан от история и редица събития са започнали под тепетата. Едва ли се замисляме, когато минаваме през Цар-Симеоновата градина, че тук се е състояло Първото българско изложение, или пък поглеждаме в облаците, за да потърсим балона, излетял от Сахат тепе. Е, всички тези и още няколко знаменателни случки са само още един повод, за да се чувстваме горди, че сме пловдивчани.

Честване за първи път на Деня на българската просвета                                                   

През 1851 година по инициатива на Найден Геров за първи път в Епархийското главно училище „Св. Кирил и Методий” (днешна Хуманитарна гимназия) в града се чества Денят на българската просвета и на Светите братя. Датата 11 май не е случайно избрана от основателя на гимназията — това е общият църковен празник на двамата светии. През паметната 1856 г., когато била готова и иконата на двамата равноапостоли, денят на Св. Св. Кирил и Методий от патронно честване на Епархийското училище прераства в празник на цялото българско население в Пловдив, а само няколко години по-късно се превръща в истински общонароден празник и в ден на несломимия български дух.

За първи път е отслужена литургия на български език

През 1859 г. в църквата „Успение Богородично“ в Стария град е отслужена за първи път литургия на български език. Това се е случило на  25 декември, в деня на Рождество Христово от тогавашния Пловдивски митрополит Паисий заедно с поп Златан, председател на храма. Счита се за първото голямо постижение на българите от Пловдив в борбата за църковна независимост.

Провеждане в Пловдив на Първото българско изложение с чуждестранно участие

През 1892 г. Пловдив е домакин на Първото българско изложение с чуждестранно участие. 15 август 1892 г. е денят, в който то бива открито. Триумфална арка още до  железопътната гара пос­реща княза и правителството. Вечерта градчето на Изложение­то (днешната градина „Цар Симеон“) било огряно от електрическа светлина. За първи път в България електричест­вото осветявало толкова голямо пространство. Равносметката от изложението показва, че в него са участвали фирми от 24 страни от Европа, Америка и Азия. Специално жури раздало 1000 отличия на чуждестранни и български участници. Много от родните производители получили в Пловдив първите медали в своята стопанска дейност.

Първи полет с балон

Първото българско изложение е ознаменувано и с още едно паметно събитие за пловдивчани. От Данов хълм (Сахат тепе) полита първият балон. Летящото кълбо се казва „Франция” и принадлежи на французина Йожен Годар. Дългоочакваният полет на 19 август 1892 г. предизвиква много по-голямо въодушевление сред тълпата, отколкото самото откриване на изложението.

Украса на първата коледна елха

В Пловдив е направена и украсена първата у нас коледна елха. Началото поставя през 1878 г. Александър Столипин, генерал-губернатор на Източна Румелия. Първата обществена коледна елха пък грейва във Военния клуб през 1887 г. благодарение на княгиня Клементина. Майката на новоизбрания български княз Фердинанд идва със сина си в България и донася коледните традиции от родната Германия.

Виенското колело е видяно за първи път в Пловдив

„Виенското” колело всъщност се оказва Пловдивско. През 1826-а година по нашите земи минава английският пътешественик Питър Мънди. Той вижда за пръв път атракцията и е изумен от нея. Вестта за Пловдивското колело, което тогава е задвижвано от жива сила, достига до Европа, благодарение на него.

Пловдив е родният град на първата българска актриса, играла в Холивуд

Първата българска актриса, играла в Холивуд, е пловдивчанката Мара Чуклева. Нейните изпълнения са отбелязани от американската и от българската емигрантска преса. Ангажирана още от 1925 г. от „Метро Голдуин Майер“, тя се снима в Холивуд в продължение на 14 години. Някои от по-известните ѝ филми от този период са: „Възкресение“, „Пустинно цвете“, „Керванът“, „Кармен“ и др.

Какво още можем да открием заедно в историята на града ни, започнало за пръв път оттук – Градът на тепетата?

Sofia MENAR стартира на 24 януари в LUCKY Дом на киното с прожекцията на веселия ирански филм  „Пастаряни”. Фестивалът продължава до 2 февруари с ежедневни прожекции

Любимият филмов фестивал MENAR пристига за поредно издание в Пловдив в традиционното място – арт киното LUCKY Дом на киното. От 24 януари до 2 февруари предстои да видим 10 заглавия от Северна Африка, Близкия и по-далечен изток, както и филми на други държави, свързани с региона.

Такъв е един от акцентите в програмата – скандинавско кино, което насочва поглед към Близкия изток. В „Сканди Менар“ можем да видим датският „Чародеят” (“The Charmer”) на Миляд Алами, който представя историята на иранец, който се опитва да се установи в Дания като се запознава със самотни местни дами. „Чародеят” е отличен с награди за най-добър филм от фестивалите във Варшава, Любек, Белград и Тбилиси, както и с призове от кинофорумите в Сан Себастиан, Чикаго, Гьотеборг, Тайпе и Палм Спрингс.

С „Аматьори” (“Amateurs”) на Габриела Пихлер се пренасяме в малко шведско градче, където животът се променя напълно след като голяма хранителна верига планира да отвори магазин за местните. Единствената пречка пред корпорацията са две момичета – едно от кюрдско семейство и друго с арабски произход, които съзират нечистите помисли в действията на управителите на концерна. „Аматьори” е отличен с наградата за най-добър филм от фестивала в Гьотеборг.

Любимците на пътешествията също не са забравени. За поредна година програмата на Sofia MENAR включва филм на прочутия френски фотограф Ян Артюс-Бертран – „Алжир отвисоко”. Полетете над най-голямата африканска държава, вижте отвисоко лазурните води на Средиземно море и безкрайните пясъчни дюни на Сахара, разходете се сред колоритните сергии на пазара в медината на Оран и сред тесните улички в емблематичната касба на столицата Алжир, понесете се над десетките мостове в древния Константин и оживените плажове на модерна Анаба.

„Под конвой из света” следва група авантюристи, които жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо, които купуват за по 150 паунда. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание, те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от Щатите, през цяла Южна Америка до Аржентина.

Sofia MENAR стартира на 24 януари в LUCKY Дом на киното с прожекцията на веселия ирански филм  „Пастаряни”. Фестивалът продължава до 2 февруари с ежедневни прожекции.

Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на Азербайджан, Посолството на Дания, Посолството на Индия, Посолството на Индонезия, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Палестина, Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Генералното консулство на Кралство Норвегия, Генералното консулство на Швеция, Институт Сервантес, Чешки център.

Само бюджетът за събития е с 200 000 лв повече, уточни зам.-кметът

Към средставата за култура, които общината отделя, влизат пари за археология, подобряване на материална база и много други

През 2020 финансират техническо проектиране на Кино Космос и облагородяване на Форум Юг и Изток около Пощата

Теодор Караколев

Около 10 млн лева са всички средства, които Община Пловдив отделя за култура. Тези средства са много повече от споменатите в медиите 0,6%, тъй като в тях влизат не само средства за културния календар и събития, а много други неща, свързани с подобряване на материална база, проектиране, археология и още, коментира зам.-кметът по култура Пламен Панов пред медиите.

Ако погледнем само средствата за събития, те се увеличават – тази година са с 200 000 лв повече от предходната и са близо 2 млн лева, уточни Панов. Продължаваме да финансираме стари проекти, има и много нови, които за пръв път ще се финансират чрез културния календар, като събития на Регионалната занаятчийска камара или Пловдив джаз фест на Мирослава Кацарова, добави Нина Димовска. Тя уточни, че не смята за правилна критиката, че общината разходва незаконно средства, когато сама организира различни събития. Няма как да дадем, например, честванията на годишнинте на Ботев, Левски и други национални герои или пък празника на града да се организира от някой друг, аргументира се тя.

Около четвърт милион лева ще отдели Община Пловдив за археологически разкопки през 2020 година. Част от тях са свързани с обекта Мал тепе край Маноле. Те са извън град Пловдив, но Мал тепе е изключително ценно и може да привлича туристи от цяла Европа, което ще помогне именно на Пловдив, коментира Панов.

Важно перо са средствата за техническо проектиране на Форум юг и изток – частите около Пощата, които все още не са облагородени. През 2020-а година ще се проектира, като се надяваме скоро да можем и да отделим средства и завършим консервация и реставрация на обекта с облагородяване, където е нужно. 300 000 лева са отделени за Одеона и Форум север.

Сред другите проекти, които са включени в разходите за култура на общината, са ремонт на зала Лотос, както и други помощи към Природонаучния музей, свързани със залата за прожекции и нов аквариум, средства за техническо проектиране на Кино Космос, къща Недкович в Стария град, Голямата базилика и др. Пламен Панов разкри и интересна идея къща Ламартин да се превърне в резидентен център, съвместно с френското правителство, което може да отпусне средства за това.

Очаква се да се получат и средствата от наградата за „Пловдив 2019“ от фонда на Мелина Меркюри, като тези средства вероятно ще са за по-мащабни събития, коментира Панов. Бъдещето на фондацията зависи от Управителния съвет, добави той. Неговото лично мнение обаче е, че тя трябва да продължи да съществува и да се използва изградения капацитет и контакти.

С края на 2019-а година СКЛАД вече е излишно голям за нуждите на фондацията

Как ще продължи да съществува фондация „Пловдив 2019“ все още не е ясно и ще се реши на предстоящите заседания на Управителния съвет на структурата. Това уточни днес и зам.-кметът по култура Пламен Панов. Според него фондацията трябва да продължи да функционира под някаква форма, тъй като изграденият капацитет може да се използва, а освен регулярния културен календар, те могат да организират по-мащабни събития.

Почти сигурно обаче тя ще напусне сегашните си офиси в Тютюневия квартал. СКЛАД вече е твърде голям за нуждите на организацията и най-вероятно те ще се върнат в предходните си офиси в сградата на ъгъла на Джумаята. Вече се правят постъпки в тази посока, коментира Панов. Относно бъдещето на операта, които в момента правят своите репетиции в частната сграда, водят се преговори те да останат там. Дали това ще се случи и под каква форма все още не се знае.

Четвъртък, 23 Януари 2020 10:10

Имате добра бизнес идея?

Участвайте в конкурса „Най-добър млад предприемач на град Пловдив“

„Община Пловдив успява да подкрепи все по-интересни бизнес идеи на млади и активни хора, които решават да участват в конкурса „Най-добър млад предприемач“. Това заяви по време на вчерашното представяне пред студенти от Университета по хранителни технологии заместник-кметът Георги Титюков.

„За 11-та поредна година Община Пловдив продължава да набира оригинални проекти на млади предприемчиви хора, които имат добри идеи за правене на бизнес“, допълни той и подробно представи условията за участие в надпреварата, която традиционно се организира всяка година.

Заместник-кметът не пропусна да отбележи и наградният фонд – 7 000 лева първа награда, 4 000 лева за второто място. Ще бъдат присъдени и две награди по 2 000 лева за двете трети места.

Според едно от изискванията може да кандидатства всеки на възраст от 18 до 33 години, стига да има адресна регистрация в Пловдив. Бизнес идеите ще бъдат оценявани от специално жури  на два етапа – прием по документи и лично представяне на проектите. Желаещите могат да участват самостоятелно или в група от няколко човека.

Срокът за подаване на документите е 14 февруари в деловодството на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ № 1.

По време на вчерашното представяне Георги Титюков даде пример с успешни проекти от изминали години, които са се превърнали в добри бизнес практики. По думите му инвестицията трябва да кореспондира със средствата от наградата и уточни, че много интересни идеи са били представяни през годините.

До момента условията за участие в конкурса „Най-добър млад предприемач“ заместник-кметът Георги Титюков представи пред ученици и студенти от Търговската гимназия, Пловдивския университет, Аграрния университет, Университета по хранителни технологии, езиковите гимназии „Пловдив“ и „Иван Вазов“ и Висшето училище по сигурност и икономика. Предстои това да направи в Европейско висше училище по икономика и мениджмънт и Медицинския университет.

Всеки, който желае да участва в конкурса и отговаря на условията, може да го направи, а подробна информация може да види на сайта на Община Пловдив.

На 8 февруари БНТ2 ще излъчи документалния филм „Одисей“. Ако сте сред зрителите, които са имали щастието да се сдобият с билет за най-мащабното и въздействащо театрално събитие в програмата на Пловдив- Европейска столица на културата – 2019; или пък ако сте сред мнозината, за които билетите все не стигат, защото вече са продадени – и в двата случая си струва да гледате филма на БНТ. Той ще ви отведе не просто зад завесата на спектакъла.

 

Предстои ви среща с моментие от един красив и вдъхновен процес, с който театърът в Пловдив вписа града „в книгата на бъдещето“. Думите са на гръцкия музикант и изследовател на митологията- Янис Пантазис. Той е само един от харизматичните хора, които говорят във филма за това в какво е силата на мита за Одисей, в какво е красотата на големия тетатрален процес. И за да не бъде просто един разказвач на митове, гръцкият музикант е и пряк участник в представлението, част от композиторския екип , който създава хипнотичната музикална картина на спектакъла.

 

Филмът ще ви срещне с режисьора Диана Добрева – в емоционален и личен разговор за голямата тема на спектакъла- завръщането към себе си. За дългия път към  нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете.  За това, колко е важно да помним. За много важните мигове тишина и паузите на сцената, в които всичко притихва и се долавя ангелският полъх на великото изкуство – ТЕАТЪРЪТ!

 

Самият Одисей – талантливият актьор Константин Еленков, споделя, че не е същият млад мъж, който е започнал работата по ролята в началото на процеса. Пътят му в театралната Одисея на Пловдивския театър му дава и истинска среща със собствената му майка, режисьора Диана Добрева. Двамата сякаш отново се откриват в пътуването в изкуството, истинският свят на театралното семейство. Впрочем този път не свършва до сцената: на острова на Одисей, магичната Итака, Константин се среща със съвременните наследници на Омир. В опит да проследи доколко този мит живее днес, в какво е неговата сила, защо тази история е определена от вестник „Ню Йорк таймс“ за най-популярната история на всички времена. Лентата на БНТ проследява стъпките на Константин и срещите му с днешните хора от острова на Одисей. За да запечата усещането, че всеки тук и навсякъде по света е Одисей.

 

Филмът е усилие да се създаде памет за един изключително съзидателен и важен етап от историята на Пловдивския театър. Зад този процес без съмнение стои цялата великолепна трупа, множеството служби и ателиета, всеки един от близо 300 човека, които, по думите на директора на театъра – Кръстьо Кръстев, са участвали в създаването на „Одисей“.

 

Началото, сърцето на всичко това, е Александър Секулов“- с тези думи Диана Добрева обръща поглед към автора на текста на „Одисей“. Двамата с  писателя и драматург на пловивския театър – Александър Секулов, споделя във филма тя, са изключителен творчески тандем., „ Ние изградихме  собствен театрален метод“ . В резултат на общата им работа се раждат спектаклите „Вълци“ , „Дебелянов и ангелите“, отличен с пет награди Аскеер, „Калигула“ в Народния театър и най-сетне – „Одисей“.

 

„Тексът на „Одисей“ Сашо Секулов пренаписа много пъти,  ползва като основа Омировата „Одисея“, но в оригиналния текст за спектакъла зрителите откриват множество цитати, втори, трети и още пластове и планове на интерпретацията на темата за човека, който търси себе си.  „ – спомня си директорът на театъра, Кръстьо Кръстев. Нива на театралното, които разграничават пиесата от възстановката и реконструкцията на Омир и „превеждат“ големите въпроси на митологията на съвременен език.

 

Така, след продължителен процес на подготовка, осмисляне и съзидание на бял свят идва „Одисей“ на театър Пловдив. Театрална поема за човека. Чувствителен, раним, изправен срещу съдбата си, уязвим и силен, човек.

 

Гледайте документалния филм на БНТ Пловдив : 08.02.2020, 17.00 часа, БНТ2

Поради изчерпване на билетите за симфоничния концерт " 250 години от рождението на Бетовен" със солист Емануил Иванов, включен в програмата на 23.01, и поради продължаващия огромен интерес на пловдивската публика към него, Опера Пловдив ще го повтори извънредно на 6.02. Билетите са в продажба на касате на Операта и на касите на Ивентим!

След концерта с цигуларката Лия Павлова, това е вторият симфоничен концерт през януари 2020 година, за който билетите свършват!

Симфоничен концерт "250 години от рождението на Бетовен

Диригент – Диан Чобанов
Солист – Емануил Иванов
Програма:
Бетовен - Симфония №5
Клавирен концерт №5 "Императорски"

Оркестър на Опера Пловдив
Концертмайстор - Мичо Димитров

ЕМАНУИЛ ИВАНОВ: Лауреат на награди от конкурси като: „Скрябин-Рахманинов”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати” и др. През 2019 г. става лауреат на Втора награда от международния конкурс "Казагранде" (Терни, Италия), а няколко месеца по-късно става носител на Първа награда на конкурса "Феручо Бузони" (Болцано, Италия) - един от най-престижните клавирни конкурси в света!

Страница 1 от 1684

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…