Капана.БГ

Капана.БГ

Трима дизайнери и студиа, свързани с Пловдив, ще гостуват на шестото издание на МЕЛБА НА ЖИВО, което ще се случи за пръв път в Пловдив, Европейска столица на културата 2019. На 24 май, петък, от 18:00 часа организаторите от Студио Комплект ще срещнат пловдивската публика и гостите на града с дизайнера на мебели Марина Драгомирова от лондонското Studio Furthermore; създателите на шрифтове typodepot и архитектурното и дизайн студио Cache atelier.

Марина Драгомирова е родена в Пловдив и пристига специално за МЕЛБА НА ЖИВО от Лондон, където работи от години, след като завършва Royal College of Art. Малко след няколко силни изяви на големи международни събития за дизайн  като Collectible Fair Brussels и Milan Design Week, Марина ще представи най-новия им проект MOON ROCK - мебели и осветителни тела от минерална руда. Studio Furthermore имат отличителен подход при експериментирането и миксирането на материали, форми и послания.

Александър Неделев и Вероника Славова от typedepot ще разкажат за създаването на шрифта за веригата хотели Orient Express, част от веригата AccorHotels Group. Студиото е основано през 2010 г. Някои от шрифтовете им се предлагат в шрифт банки като Myfonts, Fontspring, Linotype, Fonts.com и YouWorkForThem. По покана на МЕЛБА и партньора  Fashion Days, специално за шестото издание и във връзка с празника 24 май, те правят значки с букви от българската кирилица, за първите 100 гости на събитието.

В първите години след създаването си през 2010 г., Cachè Atelier насочва усилията си към решения за градската среда през различни публични инициативи - самостоятелно и в рамките на международните фестивали One Аrchitecture Week и One Design Week в Пловдив. След 2013 година работят по интериорни и офис решения най-вече за големи IT компании в България като водещ мотив в идеите и реализациите им е хуманното и творческо обживяване на средата. В МЕЛБА НА ЖИВО 6 Мила Иванова и Цветомир Павлов са избрали да разкажат повече за интериорния дизайн за компанията Stars Group.

“Мисията на МЕЛБА е да показва стойностния труд на дизайнери, които развиват дисциплината чрез оригинален подход, нови идеи и качествена реализация”, казват Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект.

МЕЛБА НА ЖИВО 6 ще се проведе в Склад, Фондация Пловдив 2019 на 24 май, петък, от 18:00ч.

МЕЛБА НА ЖИВО се организира съвместно с Fashion Days, вдъхновение и шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.

За МЕЛБА НА ЖИВО

МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн Melba Design Initiatives на Studio Komplekt и представя актуални и забележителни със своя подход реализирани проекти от местни герои на дизайна в различни сфери. По вдъхновяващ начин те разказват историята на своите брандове и разкриват детайли от важна и вълнуваща за тях професионална изява. Основен фокус са идеите и процесите. “Изчерпателни, откровени и различни, тези визуални разговори са източник на вдъхновение за всеки”, казват организаторите от Студио Комплект - Адриана Андреева и Бояна Гяурова.

ONE DANCE WEEK 2019 ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще представи 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив. Фестивалът ще представи някои от най-актуалните имена на съвременната сцена, както и млади артисти от различни кътчета на планетата - Белгия, Полша, Чехия, Австралия, Индонезия, Тайван, Япония, Израел, Сирия, и други.

Пълната програма ще намерите тук.

Фестивален пас:

Само в рамките на денонощието на 24 май ONE DANCE WEEK дава специална възможност на почитателите на съвременното танцовото изкуство да закупят Фестивален пас. Активацията ще бъде достъпна чрез Facebook страницата и уебсайта на ONE DANCE WEEK само за 24 часа. Разгледайте пълната програма на фестивала и изберете минимум 8 представления, които искате да гледате чрез формата тук.

СЕПТЕМВРИ:

Откриването на фестивала е на 20 септември от 20:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ с “ДЕТЕ” - последната продукция на знаковата белгийска компания PEEPING TOM.

Безкомпромисно представление с внушителна сценография, което проследява различните етапи и скритите лица на детството - най-същественият етап в развитието на личността. Сцената се превръща в магическа гора, а сетивата се преобръщат, защото случващото се пред очите на публиката ще докосне и събуди спомените за собствени преживявания, предразсъдъците и табуто.  Поради големия интерес, “ДЕТЕ” ще бъде представен и на извънредната дата 21 септември.

След силния старт следва силно продължение. На 22 септември фестивалът ще покаже спектакъла “МЕДИУМ” на индонезийския хореограф Рианто - съвременен прочит на екзотичния ритуален феномен Ленгер - танц на плодородието и съблазняването от остров Ява в Индонезия. Чрез състояние на транс и пълен самоконтрол, Рианто се преобразява в поредица бинарни образи, за да освободи съзнанието чрез експресивния език на тялото.

Следват спектаклите “ПОД НЕБЕТО НИСКО” на сирийския мултидисциплинарен артист Уеал Али (27.09) и “ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ” на японската хореографка Каори Ито (29.09). И двете представления ще бъдат показани на Камерна сцена на Драматичен театър Пловдив.

В “ПОД НЕБЕТО НИСКО” двама приятели от Сирия ще поемат по следите на изгубеното минало, за да се върнат към корените си, които ги определят. В “ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ” Каори Ито, един от водещите артисти на японската танцова сцена, и баща й – скулпторът Хироши Ито – ще преоткрият, чрез изкуството на танца, една от най-силните семейни връзки.

Междувременно едни от най-добрите брейк денс артисти от Тайван канят публиката да се включи в техния “MONDAY SCHOOL” - открит урок в централната част на Пловдив (28.09 и 29.09).

На 29 септември Сегедската компания за съвременен танц ще представи своята интерпретация на едно от най-обичаните класически произведения - “КАРМИНА БУРАНА”, ода за човешките състояние и неизбежната Съдба. Спектакълът със зрелищни ефекти, прецизна хореография и зашеметяващи танцови умения вдъхва нов живот на популярната кантата на Карл Орф, създадена по едноименния средновековен сборник с разкази.

ОКТОМВРИ:

Октомври продължава с тайванския фокус и спектаклите “СвободниСтъпки” (03.10) и “СвободниСтъпки - Нини” (04.10) на компанията HORSE.

Паралелно, през вечерта на 3 октомври на сцената на Дом на културата “Борис Христов” ще видим италианска хореографка Луна Ченере. Солов танц, празнуващ голотата, “КОКОРО” (преведено от японски) се свързва с дълбините на вътрешния свят, ума и сърцето.

На 4 октомври спектакълът “СОМА” на чешкия хореограф Мартин Талага ще ни напомни, че тялото не е просто материална опаковка, а тленна обвивка на това, което наистина ни прави хора. Носител на голямата награда на чешката танцова платформа през 2018.

Основен акцент от програмата на фестивала е и гостуването на израелската L-E-V COMPANY на Шарон Еял и Гай Бехар на 5 и 6 октомври, които ще представят най-новия си спектакъл “ГЛАВА ТРЕТА”. Световна премиера ще се състои броени дни по-рано в Германия. Емоционално-заредено представление, посветено на преодоляването на раздялата, което затваря трилогията от спектакли, посветени на вечната тема за Любовта.

На 11 и 12 октомври цигуларката Биляна Вучкова, хореографите Акеми Нагао и Джунко Вада, и звуковият артист Ханс Питър Кун ще представят пърформанс-инсталацията “ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ”. Четиримата артисти преплитат звук, светлина и движение в едно цяло, като по този начин създават свят от художествени образи, вдъхновен от цветовете и символите.

Друг основен акцент в празничната програмата е спектакълът “A SIMPLE SPACE” на австралийската компания за съвременен цирк - GRAVITY & OTHER MYTHS. Оспорващи законите на гравитацията чрез невиждани циркови трикове, 7 акробати ще прелитат над публиката без предпазни въжета и ще прекрачат границите на човешките възможности. Спектакълът ще бъде представен на 18 и 19 октомври, а за тези, които не ги е страх от свободно летене, се препоръчват местата от първите редове.

ONE DANCE WEEK ще представи и новото поколение съвременни артисти от Канада. В танцовия уикенд на 11 и 12 октомври в Дома на културата “Борис Христов” гостуват КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ на хореографката Клара Фюре и “НЯКОГА ПРЕДИ” на компанията Out Innerspace.

В “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ” (11.10) декорите са минималистични, а сиянието на прожекторите създава усещането, че се намираме в Космоса, където всички форми на общуване стават възможни. Светът в “НЯКОГА ПРЕДИ” (12.10) гравитира на границата между формите и безформеността, миналото и сегашното, телесното и духовното.

Фестивалната програма завършва със силен фокус върху съвременния танц на Полша със спектаклите “ВТОРА ПРИРОДА” на Агата Синиарска и Каролина Гживнович (18.10) и “ДОБРЕ ДОШЛИ” на Аурора Лубос (19.10).

Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, за да представят съвременен прочит на травмата на Холокоста, а Аурора Лубос засяга болезнената тема за бежанската криза в Европа.

***

Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

Подробности за програмата ще намерите на www.onedanceweek.com

ONE DANCE WEEK e най-големият форум в страната, посветен на изкуството на съвременния танц и допринасящ за децентрализацията на съвременната танцова сцена в България с представянето на иновативно и съществено културно съдържание, целящо цялостно развитие културната сцена.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е един от основните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

снимка:

Peeping Tom @ Oleg Degtiarov

Пред близо 60 студенти и гости визуалният артист Петко Танчев представи лекция в АМТИИ на тема "Интерактивни технологии в дигиталните изкуства". Той направи презентация, в която показа примери от свои проекти, по които е работил последните 5 години. Единият от тях е  сценографията на спектакъла на Драматичен театър-Пловдив „Одисей“.

Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти с инструменти за визуално програмиране и интерактивни технологии в областта на инсталацията и пърформанса. Петко Танчев създава интердисциплинарни проекти за театри, музеи и фестивали и често колаборира с артисти от различни творчески сфери. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата действителност, като я изпълват с нов смисъл и значение.

През 2019-та година Петко Танчев е номиниран за награда „Пловдив“ в раздел „Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ за „Мултимедиен дизайн и сценография на оперния спектакъл „Мадам Бътерфлай“ – Opera Open 2018.

Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства“ на Катедра „Изкуствознание“ в Национална Художествена Академия, София. От 2016-та преподава Инструменти за визуално програмиране и Видеомапинг в същата специалност. В последните две години е куратор на модул за дигитални изкуства "Creative Media Lab" в Нощ/Пловдив. През 2013-та съосновава аудио-визуален колектив Мелформатор, а през 2018-та творческото студио SenseLab.

Попитан как се е насочил към Дигиталните изкуства, той отговори така: „От сценографията започна всичко и от това, че процесът ми беше по интересен от крайния резултат. Имахме в 4 курс задача по Видеоарт и така във видео медията открих едно средство за много бърза смяна в пространствата и взаимодействие с актьора и хората. После основаха специалността „Дигитални изкуства“. Това беше цял един нов свят от средства и предизвикателства в съвременното изкуство. Тези неща се развиват постоянно и много бързо, не мисля, че биха могли да ми омръзнат. Може би пак ще започна да рисувам след време за разнообразие, тъй като преди да започна да се занимава с компютри, постоянно рисувах. Но смених средствата“.

На въпрос на професор Галя Лардева от АМТИИ къде е ръба между  комерсиалното и високото в дигиталните изкуства, Петко Танчев каза, че ръб със сигурност има и допълни: „Темата е дълга, границата е тънка. Комерсиалното изкуство се появява много често, когато клиентът на такъв продукт казва какво да се прави, а самият той не разбира процеса. Когато стои напред изразният език на художника, проектът става артистичен. Сложна е темата и много преливат нещата от едното в другото“.

Петко Танчев разказа още, че в момента работи основно върху откриването на фестивала OPERA OPEN. „От Опера Пловдив ме поканиха да направим заедно със студиото SenseLAb визуализацията за откриването, което ще представлява гала-концерт на Античния театър. Ще взимаме данните и параметрите от музикантите на живо, за да ги свързваме с визуализацията. Разработваме тази система в момента. Интересно е взаимодействието с класическа музика на живо“.

Лекцията на Петко Танчев в АМТИИ се състоя в рамките на литературния фестивал „Младият Пловдив чете“, който среща деца и младежи с писатели, художници, преводачи, артисти.

Съвременният танц и музиката са начин на диалог. Затова сме тук- за да общуваме, да разменяме опит и да колаборираме чрез изкуството. Това обясниха създателите на немската компания за съвременен танц cie. toula limnaios, които в рамките на два дни ще осъществяват диалог с артистичната общност на Пловдив и  културни оператори в Европейската столица на културата. Те са тук по покана на фондация „Черната кутия”, която организира проекта „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства”, финансиран от „Пловдив 2019”.

 

Идеята ни е да разберем къде се намираме ние, къде се намира Европа и къде са общите ни точки. Без политиката на фондация „Пловдив 2019” подобни проекти не биха били възможни, каза писателят Недялко Славов, изпълнителен директор на „Черната кутия”.

 

Този тип международен обмен е философията и целта на Европейска столица на културата. Важното е да се разширяват партньорствата на местните културни оператори. Местната сцена да влезе в съприкосновение с най-актуалното, което се случва в Европа. Желанието ни е с Европейска столица на културата да се реализират трайни партньорства, които да създават възможности за работа и след 2019г., обясни артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

 

Немската компания cie. toula limnaios е създадена преди 22 години в Берлин и в момента се подкрепя от градските власти. Тя има собствен театър, който се намира в най-старата гимнастическа сграда в немската столица. Компанията работи с музика и танц, като в нея постоянно ангажирани са 16 души. Екипът е пъстър, тъй като в него има артисти от девет различни националности. Те правят турнета по цял свят с идеята да се колаборират с различни хора. „Респект, уважение, многообразие, любопитство, комуникация”, са основните акценти във всичко, което cie. toula limnaios правят. Създателите на компанията не крият, че успехът им се дължи именно на голямото културно многообразие и подчертават, че това е най-ценното не само в изкуството, но и във всички аспекти от живота.

 

Утре в проекта „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства” се включва италианска Koreja Centro di Produzione Teatrale. Двете танцови организации ще се срещнат с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев за реализиране на съвместни проекти, както и ще организират уъркшопи с ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

 

Споделете ни във:

Само няколко седмици остават до началото на 16-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”, който в годината когато Пловдив е Европейската столица на културата ще е по-различен, мащабен и атрактивен. За него и Пловдив тръгва и специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde.

Паралелно с новата лятна сесия с разнообразни курсове по френски език, вече кипи и трескава подготовка за поредното издание на „Златен ключ” – 2019, организиран ежегодно в края на месец юни от Алианс Франсез, като Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на това мащабно събитие. По традиция водещ на формата ще бъде неговият основател и голям приятел на България, Бернар Руо, Кавалер на Академичните палми, който води голяма френска група от областта Шарант Маритим, Франция, пристигаща специално, за да разгледа културно-историческите забележителности на Пловдив и да се наслади на таланта на изпълнителите на френски шансони.

В концертите тази година участие ще вземат само лауреати на Фестивала от предходните издания. Специално участие като гост ще има и малката Сесил Алпер от Търговище, а двукратнтният наш победител Ивана Муцкова ще се надпява с „Талантът на Франция”, който ще участва в Пловдив. Това са двама братя близнаци  Джес и Уесли /Jesse и  Wesley/. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на тазгодишното издание на формата – на жури, публика, за автори и композитор и др.

Освен на музикалното изкуство, пловдивчани ще могат да се насладят и на едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френският дизайнер Пенг Саенпитна, познат на модните подиуми от Париж до Тайланд, и неговият екип са създали специална колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици. Колекцията е наистина уникална и след представянето й ще бъде дарена на музей във Франция. За целта  през 2019 година от Франция ще пристигнат и няколко френски мис, които ще дефилират на пловдивската сцена, за да покажат истински френски професионализам в тази област. Също така, по покана на дизайнера, тук специално от Бангкок ще долети и много красива тайландка-модел, за да се включи в спектакъла „Мода и Шансони”.Още много изненади очакват публиката в ГДК „Борис Христов”, като например “creation en direct” – създаване пред очите на публиката на висша мода тоалет директно по тялото на една от Миските, с който тя веднага ще може да дефилира.

„Усилията на екипа ни са насочени към това тази година Фестивалът „Златен ключ” да бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура. ГДК „Борис Христов” ще бъде сцена на трепетни мигове и емоции. Огромна благодарност и заслуга за това имат нашите тазгодишни партньори, институционални и частни, които безрезервно ни подкрепят, за да може този Фестивал да се случи и да поднесем на публиката едно зареждащо и приятно изживяване на романтика и френски шик преди лятото”, сподели директорът на Алианс Франсез в Пловдив Теофана Брадинска. Грима и прическите на френските мис са поверени на младите таланти от съответните специалности на Професионалната гимназия по облекло „Ана Май” – Пловдив, а за добрата организация и внимание към гостите ще се грижат доброволци от ЕГ „Иван Вазов”.

И тази година провеждането на „Френска седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината  в дните от 24 до 30 юни ще съпътства музикалния фестивал.  Ще могат да се видят най-новите модели френски автомобили, слънцезащитни продукти, съвети, тестове и много други изненади. Всички концерти на Фестивала ще се състоят в Градския дом на културата „Борис Христов” и са с вход свободен за гостите и  любителите на музиката.

Големият френски писател и драматург Оноре дьо Балзак е роден на днешната дата, 20 май, през 1799 година. Той е най-голямото дете в семейството на Бернар Балзак, работил като секретар на министъра на флота, а по-късно и висш чиновник в правителството след Юлската революция, и Анн-Шарлот Саламбиер, парижанка от буржоазно семейство.

Балзак е смятан за бащата на съвременната форма на романа и е сред основателите за теченето реализъм в европейската литература. Най-известният му труд е „Човешка комедия“ – епически цикъл от 95 завършени и 48 незавършени творби, който представлява изследване на френското общество от Великата френска революция до Февруарската революция през 1848 г. Други известни книги на Балзак са „Дядо Горио“, „Братовчедката Бет“, „Величие и падение на куртизантките“ и др.

Капана.БГ подбра няколко любими цитати на големия Балзак.

„Най-лошите неща почти никога не ни сполетяват, а най-големите ни страхове са заложени в очакването.“

„Да бъдеш щастлив е нищо; да се смяташ за щастлив — всичко.“

„Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите.“

„Интригата е по-силна от таланта, тя може от нищо да направи нещо.“

„Зад всяко голямо богатство се крие престъпление.“

„Когато целта не е ясна, пътят е погрешен.“

„Силата е търпение и време.“

„Човек може да обича и да не е щастлив, може да е щастлив, без да обича, но да обича и да бъде щастлив – това би било истинско чудо.“

„Любовта прощава или всичко, или нищо.“

„Щом си си поставил за цел да направиш нещо, няма как да не си измърсиш ръцете. Само трябва да знаеш как се измива мръсотията.“

„Завистта е един от най-действените елементи на ненавистта.“

„Жената е добре подредена трапеза, на която мъжът гледа различно преди да се нахрани и след това.“

„Бракът трябва да се бори с чудовище, което поглъща всичко – рутината.“

„Няма проблем в самотата, но трябва да споделиш с някого, че нямаш проблем в нея.“

„Четенето ни среща с нови приятели.“

„Всеки момент на щастие изисква определено количество невежество.“

„Щастието зависи от кураж и работа.“

„Животът не е нищо друго, освен това, което чувствата ни причиняват.“

„Бъдещето на нацията е в ръцете на майките.“

„Каквото и да правиш, трябва да го правиш добре, дори то да е безумие!“

„Когато жените обичат, те ни прощават всичко, дори и недостатъците. Когато не ни обичат, те не прощават нищо, дори достойнствата ни.“

„Равенството може да е правилното нещо, но няма сила на света, която да допусне то да стане факт.“

„Завистта развързва езиците, възхищението ги сковава.“

„Какво е висшето общество – сбирщина от измамени и измамници.“

Изданието събира 300 изявени личности от града и региона

Премиерата на книгата „Изявени пловдивчани. Личностна енциклопедия т.2“ ще се състои на 22 май 2019 г. /сряда/ от 18.00 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Тя е втора част на излезлия през 2016 г. том първи и е посветена на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Изданието, в неговата цялост, е инициатива на проф. д-р инж. Димитър Димитров – ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/ и на Академичното издателство „Талант“ към ВУАРР.

Том 2 включва нови 300 личности, свързани със значимо присъствие в многостранния облик на Пловдив. Отбелязани са и хора от региона, както и такива, които са в чужбина. Така общо в двата тома са представени 1000 изявени личности, не само от града ни, но и от региона,  които имат отношение към историята, културата, науката, спорта, технологиите, административното развитие  на Пловдив.

За чест на инициаторите и издателите на енциклопедията, трябва да се отбележи, че тя не е обвързана с финансиране от държавни или общински фондове и бюджет.

В представянето  на „Изявени пловдивчани. Личностна енциклопедия т. 2“ на 22 май ще вземат участие творческият екип, начело с проф. Димитър Димитров, консултанти, партньори, специалисти, хора намерили място между страниците на книгата. Събитието ще бъде съпроводено от кратка концертна програма на ученици от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив.

Страница 1 от 1502

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…