Перлените коледни украшения от Поникла, които имат специфична производствена технология, прилагана само в Чешката република савписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО)

Чешката стъклена коледна украса е също толкова важна част от празника, колкото елхата, коледните песни и подаръците. Разнообразните декори и качеството на изработката са истинско съкровище, което носи радост на деца и възрастни по целия свят. Изложбата представя селекция от най-доброто, което днес се ражда в ръцете на чешките стъклари. Откриването на CHRISTMAS TREASURE е на 8 декември в 18 часа в Балабановата къща в Пловдив.

Събитието се организира от Чешкия център в София съвместно с Посолството на Чешката република в София, Почетното консулство на ЧР в Пловдив, Музей на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общински институт „Старинен Пловдив“ в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22). Изложбата CHRISTMAS TREASURE е част от традиционния артистичен форум „Светлина и надежда в Стария град“.

Куратори на изложбата са Дагмар Хавличкова и Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу. Архитектура на изложбата: Анна Козова. Графичен дизайн: Studio COLMO

Производството на коледни украшения от издухано стъкло в Чехия има дълга традиция, много почитатели и колекционери по света. Изложбата представя не само традиционни стъклени коледни украшения, техните основни форми и техники, но и най-новите тенденции в областта – всичко от продукцията на чешките фирми. Специална част заемат перлените коледни украшения от Поникла, които имат специфична производствена технология, прилагана само в Чешката република. През 2020 г. те бяха вписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО). Качеството на ръчната изработка, оригиналната декорация, традицията и майсторството са предимствата, които спомогнаха за утвърждаването на чешките стъклени коледни украшения като световно признат феномен.

Първите чешки стъклени коледни украшения са създадени още преди средата на XIX в. в областта на Изерската планина и въпреки това в началото на 20. век производството им в Чехия е частично. Стъкларите в северната част на Чехия предпочитат да изработват посребрени перли, които се търгуват в големи количества най-вече в Индия.

Едва преди Първата световна война, когато чешките продукти са изтласкани от пазара от по-евтината конкуренция, при вида на пълните складове местните предприемачи стигат до идеята да сглобяват от тях стъклени коледни украшения, които по това време са вече популярни в Европа и Северна Америка. Така се ражда оригинален вид украшения от кухи перли – яблонецки коледни украшения. Скоро се появяват и украшения от нанизани на връвчица стъклени мъниста.

След 1918 г. кризата при издуханите от стъкло перли изчезва за кратко, но е последвана от рязък спад. Институтът по стъклото в Храдец Кралове предлага изход от трудното положение. Традиционните издухани от стъкло коледни украшения се произвеждат в малки количества в Чехословакия и институтът решава да промени ситуацията като през лятото на 1931 г. с негова подкрепа е основано Сдружение на стъкларите-производители на коледни украшения. До този момент издуханите от стъкло коледни украшения се внасят в Чехословакия от Германия, но ситуацията се променя и те започват активно да се изнасят в чужбина – предимно в САЩ. Приблизително половината от продукцията е предназначена за вътрешния пазар. Чехословашките украшения печелят престижната награда Grand Prix на Световното изложение в Брюксел (1935 г.), както и в Париж (1937 г.).

След комунистическия преврат през 1948 г. производството на коледна украса е национализирано и монополът върху износа им е придобит от държавното предприятие „Яблонекс“ (Jablonex). Производството и търговията имат напредък, както и успехите на изложенията (Grand Prix на EXPO’58 в Брюксел). Периодът на този вид управление продължава повече от четири десетилетия. Едва след Нежната революция през 90-те години, когато държавните предприятия са затворени или преминават в частни ръце, конкурентната среда е подновена и чешките стъклени коледни украшения, повече от всякога, стават много по-разнообразни откъм шарки и декори.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…