Разгледайте „Стъкло, газ и електричество” през витрината на Sariev

 

Снимки: Мария Джелебова

Sariev отново подходи креативно в контекста на епидемията от коронавирус и въведените мерки, като прикани почитателите на съвременното изкуство на изложба в галерията, но само отвън. През декември и януари Катрин и Веселина Сариеви представят в пространството си онлайн изложбата „Стъкло, газ и електричество”, посветена на творбите в неон в съвременното българско изкуство. Тя обаче може да бъде разгледана и на живо, от витрината на галерията им.

Със селекцията от 11 художници и около 30 творби, създадени между 2004 и 2020 година, изложбата минава по една тематична ретроспективна линия назад в българското съвременно изкуство и хвърля любопитството си напред с избора да представи и проектни рисунки на все още нереализирани творби с неон.

„Стъкло, газ и електричество” е изложба, която създава ново поле за възприемане на изкуството в неон. Тя чувства ефимерното тяло от стъкло, усеща газът неон, който я изпълва, чува жужащия звук на преминаващото електричество през творбата. В текста към изложбата се казва: Нека се обърнем към материята избрана от художника, абстрахирайки се от погледа към проявлението. Именно днес, когато всичките ни социални функции са затихнали, когато дебнем тялото и си шептим с него, уговаряйки взаимоотношения.

 

В изложбата са представени творби в неон и проектни рисунки на авторите Рада Букова, Мариана Василева, Венцислав Занков, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Калин Серапионов, Димитър Солаков, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…