Видът мравка-жътвар (Messor barbarus) вече е част от експозицията

 

Посетителите на Природонаучния музей в Пловдив ще могат да наблюдават организацията в мравуняка на интересен вид мравки от Южна Европа и Северна Африка. Видът мравка-жътвар (Messor barbarus) е известен с големите поражения, които нанася на обработваемите земи в Испания. Там те са най-често срещаните мравки в полетата, където се отглеждат семена.

 

В една колония от мравки задължително присъства царица, която при този вид достига почти 2 см дължина. По-дребни на размери са мравките-работнички, войниците и мъжките.

 

В музея мравките ще имат свой дом в зала „Безгръбначни“, изграден в пространството под кошера с живи пчели. Новата придобивка е факт, благодарение на младшия стажант на музея Огнян Костов, който е на 12 години и вече отглежда няколко вида мравки у дома.

 

Мравчената колония ще се поддържа основно от него. Огнян е част от група деца със засилен интерес в сферата на природните науки, които редовно посещават музея и взимат участие в работата на уредниците на различните отдели,  за да трупат нови знания и опит.

 

Програмата е озаглавена „Младши стажант“ и е отворена за деца от различни възрастови групи.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…