При откриването кметът на гр. Компиен г-н Филип Марини приветства българския художник с прочувствено слово

Творби на бележитият пловдивски художник Васил Стоев срещат топъл прием във Франция. Маестро Стоев откри своя самостоятелна изложба в Galerie de l’Est, в град Компиен преди няколко дни. Експозицията със заглавие „Въздушни коридори“ беше открита в присъствието на многобройна публика от ценители, журналисти, художници, представители на местни институции, както и на българската общност във Франция.

При откриването кметът на гр. Компиен г-н Филип Марини приветства българския художник с прочувствено слово. Актрисата Вероник Елена Малвоазен и флейтистката Жералдин Десан Гребер представиха на вернисажа поетичен рецитал „Във въздуха“ по творби на Мопасан, Жул Верн, Антоан дьо Сент-Екзюпери и композиторите Григ, Шуман, Колер, Ледоѝ и други.

Васил Стоев гостува в Компиен по покана на българо-френската асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, създадена от д-р Елена Радева–Николова, ценител на българското изкуство, и съпруга й д-р Константин Николов.

„Чувствам се прекрасно в Компиен и се радвам, че срещам толкова нови приятели в този град с богата история. Очарован съм от приема на публиката.“ – каза при откриването на изложбата художникът Васил Стоев. „Благодаря на Елена и Константин Николови и на тяхната асоциация Art gallery Constantin за гостоприемството. Изключително се радвам и че тук се запознах с още наши сънародници и с представители на друга българска асоциация АРТАВЕНИР, които дойдоха специално от Версай.“

 Творчеството на Васил Стоев е познато във Франция от изложбите му в Париж, Нанси, Кан и Авиньон в предишните години. Непосредствено преди откриването на експозицията в Компиен негови творби бяха изложени в датската столица Копенхаген в галерия Bredgade 22.

„Познанството ни с Васил Стоев датира от 2015-та година, когато той предостави свои творби за благотворителната изложба „Изкуство за живот“, която организирахме в София в подкрепа на Детска клиника при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.“ – казва д-р Елена Радева, организатор на изложбата на Васил Стоев в Компиен. „Когато му предложих да направи самостоятелна изложба във Франция, той прие с голямо удоволствие. Щастлива съм, че имаме възможност именно Васил Стоев да е наш гост във Франция, защото той е не само уникален художник с богата биография и силно творческо кредо, но е и прекрасен човек.“

Изложбата на Васил Стоев в Компиен, Франция, продължава до 29 ноември 2019 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…