Безспорен акцент в изложбата е оригиналът на прочутата картина на полския художник Антони Пьотровски „Кланетата от Батак“

Оправдано голям интерес предизвика сред пловдивчани откриването на експозицията, възкресяваща първата общонационална художествена изложба в България отпреди 127 години. Тя също се е провела в Пловдив, подредена в неголям художествен отдел в държавния павилион на Първото българско изложение. Тогава обаче не е получава такова обществено внимание, каквото сега ѝотдадоха почитателите на изобразителното изкуство.

Трудностите да се открият безспорни документи за имената на художниците и заглавията на техните картини, включени в някогашната експозиция през 1892 г., описа при откриването изкуствоведът Пламен Петров, изследвал темата близо 6 години. Кураторът на изложбата и директор на Градска художествена галерия –Пловдив Красимир Линков подчерта просветителския характер на проекта, възстановяващ в документална точност една експозиция, оказала се същинското начало на организирания художествен живот в страната само 14 години след Освобождението.

Заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков поздрави екипа на галерията за значимостта на изложбата и насърчи повече ученици и студенти да я посетят и да се запознаят с възстановените факти от историята на българското изкуство. Още повече, че съществен принос за атрактивността на съвременната експозиция имат студенти от магистърска специалност „Мултимедия и виртуална реалност“ в АМТИИ с преподавател доц. Весела Статкова.

Безспорен акцент в изложбата е оригиналът на прочутата картина на полския художник Антони Пьотровски „Кланетата от Батак“, предоставена заедно с още пет творби специално за проекта от Националната галерия. Сред тях е и картината на гръцкия художник Теодор Рали „Изкушение“ (1896), която прави своя дебют пред българска публика. С оригинални произведения и репродукции от своя фонд участват също Софийска градска художествена галерия, ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия – Казанлък, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен. Включени са копия на оригинални фотографии и документи от РНБ „Иван Вазов“ – Пловдив и Държавен архив – Пловдив. Предстои издаването на каталог, обогатен с още автори и творби.

Изложбата е по проект „Първото българско изложение – Пловдив 1892 г. и началото на организирания художествен живот в България“, включен в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Тя ще остане в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 до 20 декември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…