Искаме да покажем изкуството като изкуство, а не през призмата на политиката, разказаха кураторите от Германия

Матиас Флюге и Матиас Винцен смятат, че въпреки разделението, има много общо в развитието на изкуството в Източна и Западна Германия

В двете нови пространства – на Гладстон и Детмаг – можем да видим работи на Герхард Рихтер, Йозеф Бойс, Хана Хох и много други легендарни имена

Теодор Караколев

Среща с някои от най-големите имена на немското и световно изкуство от XX век – основно от втората му половина – ще ни предложи предстоящата изложба „Пътуване по света. Изкуство от Германия“, която се открива тази вечер в изложбеното пространство на улица „Гладстон“. Всъщност под тепетата пристигат работи на десетки артисти в две пространства – освен т.нар. „Изложбена зала 2019“, творби ще посрещне и бившият Детмаг, назован днес галерия „Капана“. Сред представените артисти са Герхард Рихтер, Йозеф Бойс, легендите във фотографията Бернд и Хила Бехер, Матиас Хох, култовата за берлинското дада-движение Хана Хох, създателят на видео-арта Нам Джун Пайк и много други.

„Опитваме се да покажем хронологичното развитие в изкуството в Германия от Втората световна война насам. Всъщност целта ни е да покажем историята на изкуството като история на изкуството – а не като политическа история“, разказаха пред „Под тепето“ кураторите на изложбата Матиас Флюге и Матиас Винцен. Двамата са експерти съответно в източногерманското и западногерманското изкуство. Представената от тях изложба е част от колекцията на организацията IFA – немски институт, който цели да запознава чуждестранната публика с изкуството на Германия. Структурата купува творби на различни творци и представя колекцията си по различен начин по света.

„В тази изложба се опитваме да покажем, че артистите са се сблъсквали с подобни проблеми както в Източна, така и в Западна Германия. Например Арно Фишер прави снимки през 50-те години на разрухата след войната, които имат паралели в други творби, които ще видим, например, от Кьолн – стотици километри и в другата Германия“, коментира Матиас Винцен. Той добави, че изложбата ще покаже, че изкуството се движи по свой път, който е различен от политическия и артистите често са много по-близо едни до други, макар и физически далеч, отколкото са самите политици.

В изложбеното пространство на „Гладстон“ ще бъдат показани по-съвременни творби от 90-те до днес, докато в галерията на Детмаг ще видим изкуство от 50-те до 80-те. „Представата за разликата между Изтока и Запада донякъде е клише“, каза още Винцен и добави: „В изложбата ще се видят много артисти, които не са били толкова популярни с партията в ГДР, но те са продължавали да творят и са били близки до проблемите в Западна Германия“.

„Важно е да се каже, че това е колекцията на IFA – а не нещо, което сме свалили от музеите. Разликата е, че тази колекция е събирана от млади и актуални за времето си автори, понякога тепърва навлизащи в изкуството. Още от 50-те IFA колекционира изкуство от различни изложби с различни млади куратори. Купувани са неща от различни млади автори и дори такива, работили преди Втората световна война – най-старите неща в изложбата са от Хана Хох. Предимството на тази колекция е, че това не е нещо от музеите – от утвърдени стари имена, а купувани неща от млади артисти. Това е била политиката чак до 90-те на организацията, сега малко се е променила. Това се е случвало в Западна Германия, а Източногерманското изкуство става част от колекцията още в първите години след падането на стената“, добави и колегата на Винцен Матиас Флюге.

„Това, че млади куратори са купували неща от актуалните изложби прави колекцията много специална. От много рано има творби на жени артисти – нещо, което градските художествени галерии се осмеляват да правят чак към 70-те години. Това, което има IFA е нещо като разрез в различните години – какво се е случвало тогава. Тази изложба, която пристига в Пловдив, в последните години пътува по света. Ние обаче я създадохме между 2009 и 2013 година, ровейки се в тази огромна колекция от около 26 000 творби“, добави Винцен. „Има неща, които самите уредници не знаеха тогава, че притежават. Например открихме много интересен тефтер със скици от Зигмар Полке – с негови малки рисунки, в които се вижда как му хрумва дадена идея, моментът, в който нещо се появява в неговата глава, запечатано в този скицник“, добави кураторът.

„Освен класическите имена в изложбата – като Герхард Рихтер и Йозеф Бойс – има доста важни имена на творци, които се появяват отново през 50-те. Те са реабилитирани след войната, когато държавата се е опитвала да каже – ние вече не сме като нацистите, и отново показват на преден план артисти от 20-те. Един такъв автор е Хана Хох, която за мен е може би най-важната фигура в немския дадаизъм“, коментира Матиас Винцен.

В изложбата ще бъдат представени и легендарните фотографи Бернд и Хила Бехер. Те ще са представени с две големи фотографии в типичния за тях индустриален стил, макар и не обичайните големи серии. „Освен тях има и много фотографии от други автори, които са част от т.нар. „Школа на Бехер“. Има много техни последователи, които днес са някои от най-големите имена в немското изкуство“, коментира Винцен.

Любопитно, според кураторите, е как във фотографията понякога се появяват най-нестандартните творби. „В ГДР тя не се е възприемала точно като изкуство и затова има доста по-авангардни и нестандартни неща. Ако се види цялата серия на Зибил Бергеман с поставянето на паметниците на Маркс и Енгелс, те приличат повече на погребение“, разказа Матиас Винцен. Тази серия е изключително докосваща за българската публика и е лице на рекламните плакати, с които изложбата се популяризира в Пловдив. „Това е решение на местния екип от България и смятам, че е много подходящо точно изображения от нея да се използват за лице“, добави той. „Тази серия е поръчана от културното министерство на ГДР, но те не я харесват и тези фотографии виждат бял свят чак след 1990-а година“, добави Матиас Флюге. „Тя все пак и имала свободата да прави подобни неща – както и други фотографии, защото това изкуство в ГДР не се е възприемало точно като изкуство – важните неща са били големите паметници или картините с масло“, добави той.

Интересно творби има и в други медии. Известният скулптор Катерина Фрич ще бъде представена с творба, съставена от много фигури на Света Богородица. „Тези много, десетки Мадони, те карат да се замислиш за стоките за потребление. Дева Мария би трябвало да бъде само една – когато са показани десетки, човек се замисля за масовото потребление, купуването на такива подобни фигури, които всъщност имат негативен ефект“, коментира Матиас Винцен. С видео работа ще бъде представена Розмари Трокл, която заснемайки по абстрактен начин кухня и работата на един колтон, всъщност прави коментар върху феминисткото движение и традиционно свързваните с жените роли на затворен в кухнята човек.

Интересно е и включването на създателят на видео-арта Нам Джум Пайк. Въпреки аурата си, той няма да бъде представен с видео, а с инсталация – малък щастлив Буда, който гледа телевизия.

„Ролята на IFA е да показва германското изкуство по света“, коментира Матиас Винцен и добави: „И интересното е, че ако накараш насила артистите да бъдат дипломати, успехът е малък. Много по-голям е той, когато оставиш артистите да бъдат артисти, тогава те са много по-добри дипломати“, коментира той. Представяйки творби, които не са създадени по поръчка, а са купени от различни представяния, тази изложба показва наистина качествени работи, с които немската култура е представена по най-вълнуващ начин, добавиха немските куратори.

Изложбата се открива таи вечер (11 октомври) от 18 часа в залата на улица „Гладстон“. Тя ще остане в това пространство и в Детмаг до 8 декември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…