Капана.БГ

Капана.БГ

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Волфганг Амадеус Моцарт

 

Точно осем дни ни делят от първото гостуване в Пловдив на изключителната пианистка  Елена Башкирова, която пристига за участие в програмата на „Европейски музикален фестивал“. На 7 октомври т. г. прочутата изпълнителка ще си партнира с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ и големия български диригент Георги Димитров в стилна програма с творби от Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

Внимателно подбраната програма ще пренесе публиката в различни моменти от живота на Моцарт, за да ни покаже неизчерпаемото богатство на неговата творческа инвенция и божествено вдъхновение във всяка нота. Началото ще постави популярното Дивертименто в ре мажор, KV 136. Тази слънчева музика е създадена от 16-годишният композитор през 1772 година, по време на неговото второ турне в Италия. Искрящата виртуозност и завладяваща енергия определят характера на композицията, с която младият музикант вероятно си е дал кратка почивка от писането на големи оперни форми в италиански стил.

 

Клавирният концерт №13 в до мажор, който Елена Башкирова ще изпълни за пловдивските меломани, бележи друг етап от живота на  австрийския композитор. Точно 10 години разделят творбата от дивертиментото. През 1782 година Моцарт наскоро се е преместил от Залцбург във Виена, търсейки нови възможности и признание като  независим артист. Клавирният концерт в до мажор, KV 415 показва стремежа на гениалния майстор да избегне празната, показна виртуозност, създавайки една изискана, семпла, новаторска, но достъпна музика. Концертът е изпълнен за първи път от самия композитор точно преди 240 години в присъствието на австрийския император Йозеф II-ри. В своята музикална кариера Елена Башкирова проявява особен афинитет към моцартовото творчество, а нейните интерпретации се отличават с богатство на тембрите, изискано фразиране и стил.  Концертът №13 e част от основния й репертоар.

 

Във втората част на вечерта ще бъде изпълнена Симфония №36 в до мажор, която носи допълнителното заглавие „Линц“, заради историята на нейното създаване. През октомври 1873 г. Моцарт и младата му съпруга Констанце пътуват от Залцбург към Виена и отсядат у семеен приятел в гр. Линц. За краткия им престой в града е уреден концерт, за който обаче Моцарт не разполага с подходяща творба. Той се заема с написването на нова симфония и завършва партитурата само за 4 дни. Независимо от краткия срок музиката носи съвършенството и вдъхновението, характерни за зрялото творчество на Моцарт. Той дори успява да вложи интересни нови елементи в музикалната форма. Симфонията принадлежи към последните му и най-хубави оркестрови композиции.  

 

Музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“, които през 2022 година спечелиха уважението на пловдивската публика със запомняща се изява с цигулковата звезда Пинкас Цукерман, вече подготвят новия си гастрол в града. Те с нетърпение очакват срещата с Елена Башкирова и маестро Георги Димитров, който има реномето на един от най-взискателните български  диригенти, прочут със своя перфекционизъм и внимание към всеки детайл. В биографията на оркестъра се нареждат няколко паметни концерта именно с моцартова музика под палката на Георги Димитров. Маестрото владее внушителен репертоар от симфонични, оперни и кантатно-ораториални произведения. Началото на неговата диригентска кариера започва именно в Пловдив, но той е заставал на пулта на всички елитни български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни ансамбли и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др.

 

 

Билетите за концерта на 7 октомври в ДК „Борис Христов“ се продават в Билетна каса пред община Пловдив, в Туристическия информационен център на пл. Римски стадион и касата на Античен театър от страната на АМТИИ, ул. „Цар Ивайло“ №2, както и в цялата мрежа на   Ticketsbg.com и в  Eventim.

Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Градски исторически музей – Самоков представят живописни платна на известния творец Димитър Хаджиангелов. Откриването на изложбата е на 1 октомври 2023 г. (неделя) в Дълбока зала на Балабанова къща от 17:30 ч.

 

Изложбата е озаглавена „Пейзаж“, а творбите въздействащо представят предпочитаните теми в творчеството на художника – природни импресии и красотата на югозападна България с нейния специфичен облик.

 

„Творбите са работени основно през последната година. Старите къщи, планинските импресии и техният колорит разкриват непреходното очарование на реалистичната живопис – нещо, което напоследък сякаш изглежда забравено“, споделя авторът.

 

Експозицията продължава до 10.10.2023 г. с вход свободен.

 

Димитър Хаджиангелов е роден е през 1960 г. в Гоце Делчев. Възпитаник е на НХГ „Илия Петров“ и Национална художествена академия в София, специалност „Керамика“. Има 10 самостоятелни изложби в страната, участник е в редица форуми в България и чужбина. Димитър Хаджиангелов твори в различни жанрове – живопис, керамика, скулптура. Негови монументални проекти са паметникът на Васил Левски в родния му град, монументалната полихромна мозайка „Гала Плацидия“ в СПА комплекса „Белчински извор“, керамичните икони в к-с „Цари Мали град“ и др. Предпочитани теми в творчеството му са природата и възрожденската архитектура от Пиринския край и Родопите.

Страхотната комедия „Истински живот“ с любимите френски актьори Дани Буун и Шарлот Генсбур дава начало на фестивала

 

Третото издание на Комедийния европейски филмов фестивал КЕФФ стартира тази вечер. Основната програма ще продължи 10 дни, през които ще видим общо 12 нови забавни заглавия от Европа, както и 4 класически комедии с Чарли Чаплин.

Начало на фестивала дава страхотната френска комедия „Истински живот“. Прожекцията е тази вечер от 18:30 часа. В „Истински живот“ се срещаме с 50-годишния Тридан, който живее в Мексико, но решава да се върне във Франция, за да намери ученическа любов. Той отсяда при свой полубрат, за когото не е подозирал, който обаче иска да се отърве от него – заблуждавайки го, че едно от неговите завоевания е всъщност ученическата любов на Тридан.

Фестивалът ще бъде открит от журито на КЕФФ - комикът Робин Кафалиев, легендарната актриса Мария Статулова и телевизионният водещ Стефан Щерев. След като изгледат заглавията от конкурсната програма, те ще изберат и един филм, който ще получи наградата на фестивала. Зрителите пък ще гласуват след всяко заглавие за филм, който ще получи Наградата на публиката.

В следващите дни от уикенда предстоят и още комедии – белгийският H4Z4RD, както и италианският “Никога не е късно за любов“. В събота вечер пък е първият филм от програмата с филми на Чарли Чаплин - „Треска за злато“.

Комедийният европейски филмов фестивал ще се продължи до 8 октомври, след което ще има и допълнителна програма. Билетите са в продажба на касите на LUCKY Дом на киното – всеки делничен ден след 16:00 часа и в почивните дни от 10:30 до 21 часа, както и онлайн на kinolucky.com. Те са на цена от 10 лева, за учащи и пенсионери – по 8 лева, а карта за 5 прожекции струва 45 лева. На сайта kinolucky.com може да се види и пълната програма на КЕФФ. Фестивалът се провежда с подкрепата на Националния филмов център.

 

Две от любимите имена от френското кино – режисьора и актьор Дани Буун и Шарлот Генсбур – ще видим на големия екран за откриващия филм на третия Комедиен европейски филмов фестивал „Истински живот“. Фестивалът се открива утре, 29 септември, от 18:30 часа. Вълнуващата и забавна любовна история ни запознава с Тридан, който среща отново своята ученическа любов – или поне така си мисли.

 

В следващите дни на фестивала ще видим общо 16 филма в рамките на 10 дни. Френското кино е застъпено в програмата с още две забавни заглавия. В „Мили Боже!“ група монахини искат да спечелят велосипедно състезание, за да съберат пари за хоспис – но се оказва, че нито една от тях не може да кара велосипед. Романтичната комедия „Процес на мир и любов“ пък ни запознава с все още влюбена двойка, която обаче непрекъснато води спорове и търсят път към помирението.

 

Част от фестивала са и 5 заглавия от Италия. Два филма са част от поредица - „Най-добрите дни“ и „Най-лошите дни“ разказват за два празника в серията, която изследва човешката душа в справянето с празниците. Освен тях ще видим също други нови комедии от Апенинския полуостров - „Никога не е късно за любов“, „Принцът на Рим“ и „Забравих“.

 

В програмата влиза и едно заглавие от Белгия – H4Z4RD, унгарският „Започнахме заедно“, в който група съученици се срещат отново след 10 години, и „Нека танцът да започне“ – испано-аржентинска продукция, която разказва за танго двойка, която се събира след дълги години разделение.

 

Специално жури ще оцени част от филмите, които са в конкурсна програма. В журито влизат комикът Робин Кафалиев, легендарната актриса Мария Статулова и телевизионният водещ Стефан Щерев. Освен тях за всички филми ще гласуват и зрителите, а най-добрият филм ще получи наградата на публиката.

 

Освен 12-те нови заглавия е предвидена и специална програма, фокусирана върху родения в Лондон британски режисьор и актьор Чарли Чаплин. Всъщност филмите на легендата на черно-бялото кино в специална дигитализирана версия ще се покажат за пръв път на голям екран в България. Пловдивската публика ще има шанса да види изчистени от дефекти и с ремастериран звук култовите „Хлапето“, „Треска за злато“, „Светлините на града“ и „Великият диктатор“.

 

Комедийният европейски филмов фестивал ще се проведе от 29 септември до 8 октомври, след което ще има и допълнителна програма. Билетите са в продажба на касите на LUCKY Дом на киното – всеки делничен ден след 16:00 часа и в почивните дни от 10:30 до 21 часа, както и онлайн на kinolucky.com. Те са на цена от 10 лева, за учащи и пенсионери – по 8 лева, а карта за 5 прожекции струва 45 лева. На сайта kinolucky.com може да се види и пълната програма на КЕФФ. Фестивалът се провежда с подкрепата на Националния филмов център.

 

Четвъртък, 28 Септември 2023 09:12

Програма LUCKY Дом на киното 29.09-05.10

Каса за продажба на билети

Работно време: работни дни 16.00 – 21.00 часа

почивни дни- 10.30 – 21.00 часа

тел. 0889 200 601

Онлайн резервации и продажба на билети – kinolucky.com

* Премиера

3D очила – 2 лева

(c) – зала Comfort с луксозни фотьойли

КЕФФ – Комедиен европейски филмов фестивал

 

 

29.09 /петък/

(c) 16:15 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

16:30 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

16:45 ч  ИЗКУСТВОТО ДА ПАДАШ (8/7лв)

18:30 ч  ИСТИНСКИ ЖИВОТ (10/8лв) КЕФФ

(c) 18:45 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (10лв) *

19:00 ч  ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (8/7лв) *

(c) 20:30 ч  СЛЕД СЕЗОНА (10лв) *

20:45 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (8/7лв) *

21:00 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

 

30.09 /събота/

(c) 11:00 ч  КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА: ПЪЛЕН ХАОС (10лв)

11:15 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

12:30 ч  ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ МОЯ ЖИВОТ (8/7лв)

(c) 12:45 ч  ПЕС ПАТРУЛ : СУПЕРФИЛМЪТ (10лв) *

13:15 ч  КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА: ПЪЛЕН ХАОС (8/7лв)

(c) 14:30 ч  МОЯТА ГОЛЯМА ЛУДА ГРЪЦКА СВАТБА 3 (10лв) 

14:45 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

15:30 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (8/7лв) *

(c) 16:15 ч  СЛЕД СЕЗОНА (10лв) *

17:00 ч  ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (8/7лв) *

(c) 18:15 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

18:30 ч  ТРЕСКА ЗА ЗЛАТО (10/8лв) КЕФФ – Програма Чарли Чаплин

19:00 ч  ДАЛИЛЕНД (8/7лв)

20:30 ч  H4Z4RD (10/8лв) КЕФФ

(c) 20:45 ч  ПРИЗРАЦИ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ (10лв) 

21:00 ч  АННА (8/7лв)

 

01.10 /неделя/

(c) 11:00 ч  КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА: ПЪЛЕН ХАОС (10лв)

11:15 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

12:00 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

(c) 12:45 ч  ПЕС ПАТРУЛ : СУПЕРФИЛМЪТ (10лв) *

13:15 ч  КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА: ПЪЛЕН ХАОС (8/7лв)

14:15 ч  В НОЩТА НА 12-И (8/7лв)

(c) 14:30 ч  ПРИЗРАЦИ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ (10лв) 

15:30 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

16:20 ч  ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ МОЯ ЖИВОТ (8/7лв)

(c) 16:30 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

18:30 ч  НИКОГА НЕ Е КЪСНО ЗА ЛЮБОВ (10/8лв) КЕФФ

18:45 ч  ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (8/7лв) *

(c) 19:00 ч  СЛЕД СЕЗОНА (10лв) *

20:30 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (8/7лв) *

20:45 ч  ПЛЕНИТЕЛНО ПЪТУВАНЕ (8/7лв)

(c) 21:00 ч  МОЯТА ГОЛЯМА ЛУДА ГРЪЦКА СВАТБА 3 (10лв) *

 

02.10 /понеделник/

(c) 16:15 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

16:30 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

16:45 ч  ДАЛИЛЕНД (8/7лв)

18:30 ч  МИЛИ БОЖЕ! (10/8лв) КЕФФ

(c) 18:45 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (10лв) *

19:00 ч  ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (8/7лв) *

20:15 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (8/7лв) *

(c) 20:30 ч  СЛЕД СЕЗОНА (10лв) *

21:00 ч  ВОЕВ (8/7лв)

 

 

03.10 /вторник/

(c) 16:15 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

16:30 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

16:45 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

18:30 ч  СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДА (10/8лв) КЕФФ – Програма Чарли Чаплин

(c) 18:45 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (10лв) *

19:00 ч  ПЛЕНИТЕЛНО ПЪТУВАНЕ (8/7лв)

20:30 ч  НАЙ-ДОБРИТЕ ДНИ  (10/8лв) КЕФФ

(c) 20:45 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

21:00 ч  ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (8/7лв) *

 

04.10 /сряда/

(c) 16:15 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

16:30 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

17:00 ч  ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (8/7лв) *

18:30 ч  ПРИНЦЪТ НА РИМ (10/8лв) КЕФФ

(c) 18:45 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (10лв) *

19:00 ч  ДАЛИЛЕНД (8/7лв)

20:30 ч  ПРОЦЕС НА МИР И ЛЮБОВ (10/8лв) КЕФФ

(c) 20:45 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

21:00 ч  ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ МОЯ ЖИВОТ (8/7лв)

 

05.10 /четвъртък/

(c) 16:15 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

16:30 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (8/7лв) *

17:00 ч  ПЛЕНИТЕЛНО ПЪТУВАНЕ (8/7лв)

18:30 ч  ЗАПОЧНАХМЕ ЗАЕДНО (10/8лв) КЕФФ

(c) 18:45 ч  ПЕС ПАТРУЛ: СУПЕРФИЛМЪТ (10лв) *

19:00 ч  ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (8/7лв) *

20:30 ч  НАЙ-ЛОШИТЕ ДНИ (10/8лв) КЕФФ

(c) 20:45 ч  СЪЗДАТЕЛЯТ (10лв) *

21:00 ч  ДАЛИЛЕНД (8/7лв)

 

„Гунди – Легенда за любовта“ проследява живота на легендарния български футболист и се очаква да тръгне по кината през 2024 година

 

Два месеца след края на снимките на игралния филм „Гунди – Легенда за любовта“, екипът на мащабната и дългоочаквана продукция разкри първи кадри от вдъхновяващата история за една от най-великите личности на България – Георги Аспарухов. Кратък тийзър и официалният плакат на филма бяха публикувани по-рано през деня в социалните мрежи, а сцените включени в премиерното видео мигновено ни пренасят в епохата на вълнуващата лента, като предават емоционалния заряд, с който е пропит филмът още в първите секунди. Създадена по действителни събития и разказана безупречно благодарение на режисьора Димитър Димитров, сценариста Емил Бонев и оператора Борис Славков, романтичната история на Георги Аспарухов-Гунди (Павел Иванов) и неговата съпруга Величка Маркова-Лита (Александра Свиленова) ще оживее на голям екран през 2024 година. 

 

 „Изключително горди и щастливи сме, че вече можем да покажем първи кадри от филма, за който мечтаем дълги години. Благодарение на блестящия екип от професионалисти, които стоят зад тази огромна продукция, първият официален тийзър е реалност. С това машината на времето се завърта и ни връща към малко познати факти и истории за личността на този легендарен български футболист, вдъхновил цял народ.“, споделят Иван Христов и Андрей Арнаудов, продуценти на филма. 

 

Освен Павел Иванов и Александра Свиленова, които поемат тежестта на главните роли, отделни сцени разкриват и друга част от актьорския състав в „Гунди – Легенда за любовта“. В ролята на Мария (майката на Гунди) ще видим Параскева Джукелова, а Александра Костова ще играе Лидка (сестрата на Георги Аспарухов). В семейство Маркови ще се превъплътят Емил Марков в образа на арх. Марков (бащата на Лита), а Биляна Петринска ще изиграе Марена (майката на Лита). В ключова роля ще видим и Стоян Радев, който ще е неотлъчно на терена до Гунди още от първите му дни в професионалния футбол. 

Очаква се постпродукцията и монтажът на филма да продължат няколко месеца, а лентата да има своята голяма премиера през 2024 г. 

 

 

Линк към официалния тийзър в YouTube:

 

Линк към официалния сайт: http://gundifilm.com 

 

Линк към Facebook страницата на филма: https://www.facebook.com/gundi.film

 

Линк към Instagram профила на филма: https://www.instagram.com/gundi.film/

 

Линк към TikTok профила на филма:

 https://www.tiktok.com/@gundi.film 

 

Пловдив чете и слуша в Нощ на литературата тази година в квартал Тракия. Както в още 14 български града и ние участваме на 27 септември 2023 г. между 18:00 и 21:00 в квартал Тракия. Елате в парк 2019.

Събираме се доброволците на литературен фестивал Пловдив. Ние четем, а Вие слушате в квартала.

Локация: https://maps.app.goo.gl/TX7eFgEUy7bmGhp6A

Повече за книгите и инициативата, ще намерите тук
https://noshtnaliteraturata.com/knigi/

Защо да дойдете и послушате книгите в парка по време на Нощ на литературата в Пловдив?

Ето нашите 10 причини:

1. Магията на нощното четене: Нощта придава на четенето по-мистериозно настроение, което прави всяка история още по-вълнуваща.

2. Литературен пикник : Донесете си одеяло и хапване, за да се насладете на книгите като част от приятен литературен пикник в парка. Можете и да напазарувате на място 

3. Европейско преживяване: Открийте разнообразието на европейската литература, чрез откъси от различни заглавия на европейски автори.

4. Изненади на всяка стъпка: Не знаете каква книга ще чуете следваща, което прави събитието изпълнено с изненади и любопитство.

5. Чужди книги, български участници: Събитието съчетава чужди автори с български четци и обогатява литературната сцена.

6. Семеен спомен: Доведете цялото семейство и споделете прекрасни моменти с любимите си хора.

7. Съчетание на култури: Преживейте културното обогатяване, докато се потопяте в различни литературни стилове.

8. Магична атмосфера: Паркът през нощта създава магична обстановка, която ще ви напомни за приказни светове.

9. Лично преживяване: Съставете собствен маршрут, изберете своите предпочитани автори и открийте своето лично литературно приключение. Можете да се качите на колелото и да се насладите на книги на колела

10. Да се запознаем:

Запознайте се с „Пловдив чете“ в квартал „Тракия“ и ако ви хареса, елате и на бъдещите ни събития

Присъединете се към нас на 27 септември и създайте свои спомени от Нощ на литературата в Пловдив!

 

Страница 1 от 2193

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…