Print this page

Градска художествена галерия-Пловдив и Посолството на Израел в София Ви канят на изложба фотография „Вечна вяра: Православието в Светите земи“

Официалното откриване е на 15 юли, петък, от 18.00 часа, в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ № 15, Втори етаж.

Проектът е дело на израелския фотограф г-жа Дафна Тал, а осъществяването му става под ръководството на д-р Нисан Н. Перез, консултант и куратор, вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив.

„Вечна вяра: Православието в Светите земи“ се ражда от 2013 до 2015 г. в резултат от сътрудничеството на Дафна Тал с Руската и Гръцката православни църкви. 

„Двадесет века по-късно различни черкви, манастири и църковни събори са все още част от естествения пейзаж на градове, възвишения и пустинни райони. В поредицата от изключителни фотографии Дафна Тал улавя с необикновена точност не само лицата на членовете на православната общност, но благодарение на дълбокото си разбиране на есенцията на православието – е уловен и духа на тези откъснати и недостъпни за обществото места“, отбелязва кураторът на проекта д-р Нисан Н. Перез. 

Според д-р Перез уникалните фотографски документи не само отварят прозорец към този плътно затворен свят, но и отдават заслуженото на силата на вечната вяра на православието в неговата естествена среда: Йерусалим и Светите земи – вечният дом на християнството и неговото начало.

Пловдивската общественост ще може да види /15-31 юли/  тази забележителна изложба, съставена от 38 художествени фотографии, отразяващи непреходността на православието от зараждането му по Светите земи до днес. 

Фотограф: Дафна Тал

Дафна Тал е родена в Израел. Живее и работи в Йерусалим като професионален фотограф, специализирайки в артистични и документални проекти. Започва професионалната си кариера след като се дипломира от Училището към Международния център по фотография в Ню Йорк през 2006 г. След дипломирането си тя получава и Европейска диплома за културен проектен мениджмънт от Асоциацията Марсел Хиктер във Финландия, Кипър и Гърция (2009 г.)

Представеният проект „Вечна вяра: Православието в светите земи“ е осъществен между 2013 г. и 2015 г. в резултат на тясно сътрудничество на автора с Руската и с Гръцката православна църква. 

За връзка: www.dafnatal.com

Куратор: Д-р Нисан Н. Перез

Исторически фотограф, консултант и куратор. Роден в Истанбул, Турция. Имигрира в Израел през 1967 г. Учи психология, философия и история на изкуството в Университета Хибру в Йерусалим и специализира в университета в Брайтън, Великобритания.

В момента е вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив. Освен това работи като независим съветник и куратор. Преди това заема позицията на старши куратор в Музея на Израел в Йерусалим за период от 37 години, където създава и развива отдела по фотография, където днес се съхраняват повече от 120 000 фотографии. Ръководител е на повече от 180 изложби в Израел и по света. Публикува голям брой книги, каталози и статии. Преподава и води семинари на бъдещите магистри в академията по изкуство и дизайн „Безалел“ в Йерусалим, както и в Хибру университета в Йерусалим, университета „Бен Гурион“ в Негев, Беер Шева и в Политехническия университет във Валенсия, Испания.  

Преди работата си в музея дълги години е професионален фотограф, специализиращ в рекламата и връзките с обществеността, като отделя време и на личните си фотографски проекти.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…