„Севилският бръснар“ от Джоакино Росини е второто премиерно заглавие в програмата на OPERA OPEN 2021 на Античния театър. Спектакълът на Опера Пловдив с диригент Павел Балев и режисьор доц. Нина Найденова е на 26 юни от 21 часа. Сърцата на зрителите ще са в плен на харизматичния Хулиан Енао Гонзалес, с кариера във виенския оперен театър Theater an der Wien, а усмивките - гарантирани от многостранния талант на баритона с международна кариера Кирил Манолов. Останалите роли се изпълняват от солистите Вера Гиргинова, Евгений Арабаджиев, Александър Носиков, Август Методиев и Елена Чавдарова – Иса.

„Севилският бръснар“ е една от най-известните комични опери в света, а рефренът „Фигаро! Фигаро! Фигаро!“ отдавна се е превърнал в любим на милиони зрители. Музиката на Росини с лекота следва сюжетната линия и носи в себе си хумор, които маестро Балев подчертава с финес при работата си със солистите и оркестъра. Режисьорът Нина Найденова с намигване изследва известния цитат "Глупостта и суетата ходят ръка за ръка“ на Пиер дьо Бомарше - автор на пиесата "Севилският бръснар". Оригиналните й постановъчни решения и изненади за публиката подсилват заложената сатира в либретото и носят в себе си директни препратки към съвременната политическа сцена. Костюмите и маските на художника Николина Костова – Богданова и хореографията на Боряна Сечанова акцентират ярката индивидуалност на всички образи. Хорът, ръководен музикално от Драгомир Йосифов, има възложени разнообразни артистични задачи, които допълват хумористичния ефект на постановката.

Сценографът Елица Георгиева пренася публиката в Севиля като преобразява цял един сектор на Античния театър в портокалова горичка. Декорът е реализиран съвместно със Софийската опера и балет.

Билетите за „Севилският бръснар“ бяха изчерпани още месец преди премиерата, което е доказателство високото художествено ниво на спектаклите на Опера Пловдив. Спектакълът ще се играе „на бис“ на 27.08, когато централните роли ще се изпълняват от Свилен Николов, Александър Баранов и Светлана Иванова.

OPERA OPEN 2021 е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…