Рецитали, концерти и музикални работилници са част от програмата на тазгодишното издание на Plovdiv GuitArt Festival в рамките на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2019

Италиански класически китарист-виртуоз и преподавател, професор в „Conservatorio Di Musica S. Giacomantonio“ в Козенца, Италия ще даде началото на Plovdiv GuitArt Festival 2019.

Аниело Дезидерио е известен с деликатния си допир, бързина и прецизност на свирене, което води и до сравнения със самият Паганини. Дезидерио гостува на пловдивският фестивал, като посланик на европейската платформа EuroStrings, която обединява 17 китарни фестивала и е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021.

EuroStrings подкрепя младите артисти, победители на конкурсите на китарните фестивали в платформата, като им дава възможност за участие на останалите фестивали, чрез концерти, майсторски класове с най-добрите китаристи в света, участие на голям конкурс с награден фонд от 8 хил. евро и достъп до нови музикални пазари.

Рециталът на Дезидерио ще се състои на 24 октомври, четвъртък, в Първо студио на Радио Пловдив от 19:00 ч.

Вечерта ще продължи с клубен концерт на джаз-фънк трио „Т.О.L.“ (Австрия) във фестивалния клуб Bee Bop Cafe от 21:00ч.

Петъчният ден, 25.10., ще бъде посветен на платформата EuroStrings, когато професор Дезидерио ще проведе майсторски класове с младите таланти на EuroStrings в АМТИИ Пловдив, които вечерта ще изнесат концерти в Куклен театър – Пловдив от 19:00ч.
Тази година гостуващите артисти на EuroStrings са: Георги Димитров – Жожо (България), Джулиа Баларе (Италия), Зузана Вежик (Полша), Раду Валку (Румъния), Петер Гранейс (Германия) и Димитрис Шукарас ( Гърция).

Петъчната вечер ще завърши в Bee Bop Cafe, където INTELLIGENT MUSIC PROJECT & VRABEVSKI SUPER BAND ще представят най-новия си албум “SORCERY INSIDE”.

12-те нови композиции на д-р Милен Врабевски ще бъдат в изпълнение на едни от най-талантливите български музиканти: Стоян Янкулов – Стунджи, Бисер Иванов, Боби Косатката, Иво Стефанов, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев, Лина Никол, Самуел Ефтимов.

В събота, 26 октомври, артистите на EuroStrings ще проведат майсторски класове в АМТИИ, а вечерта, световно известното танго трио „ACordBass“ (България/Швейцария) ще изнесе концерт в Куклен Театър, Пловдив от 19:00 ч.

Финал на танго вечерта ще направят „Tango Cats“ (България) от 21.00 в Б Bee Bop Cafe .

В неделя сутринта, на 27 октомври, ще се проведе и финала на конкурса за китара, където пред международно жури ще се явят да свирят преминалите първият видео рунд.

Същата вечер от 19:00ч. в Дом на Културата “Борис Христов” публиката ще може да се наслади на концерта на световноизвестният китарист Яманду Кошта (Бразилия), който гостувa за първи път в България. Виртуозът на седемструнната китара ще покаже майсторските си изпълнения, с които той оставя ярка следа на музикалната сцена като новатор и експериментатор, както в областта на китарните техники, така и в областта на съвременната музика като цяло.

Преди концерта ще се проведе церемония по награждаването на победителя в конкурса. Освен парична награда, той ще получи и майсторска китара от Алтамира и ще стане един от артистите на EuroStrings, който ще вземе участие в минимум осем фестивала от партньорските фестивала в EuroStrings, ще има възможността да се яви и на конкурс между победителите от всички фестивали в EuroStrings мрежата, където голямата награда е 8 000 евро и турнета в Европа, САЩ и Китай за 2020 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…