“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” представя създаденото специално за младите музиканти произведение от прочутата българска композиторка

Тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров "АГА", спечелил вече близо 40 световни награди

Соня Попова

Един от огромните акценти в програмата на Гала концерта на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” на Римския стадион в  Пловдив на 24 юли е световната премиера на създаденото специално за младите музиканти произведение от прочутата българска композиторка Пенка Кунева, която от години е сред най-търсените и изявени автори на музика и оркестратори в Холивуд. Именно тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров "АГА", спечелил вече близо 40 световни награди.

Начело на оркестъра са талантливият млад български диригент Цанислав Петков и гръцкият му колега Димостенис Фотиадис, а солист е световноизвестният цигулар Светлин Русев – концертмайстор на оркестъра на Романска Швейцария.

Ядрото на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” включва талантливите млади български музиканти от филхармония “Пионер”, НУМТИ “Добрин Петков” - Пловдив при Национален дворец на децата, НМУ “Л. Пипков” - София, НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, НУИ “Добри Христов” – Варна, НМА “Проф. П. Владигеров”, АМТИИ и др., като към тях се присъединяват техни връсници оркестранти от Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Австрия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Великобритания и др.

“Европейски младежки симфоничен оркестър "PROGRESSIVE” репетира усилено от няколко дни в Пловдив, атмосферата е изключително вдъхновяваща, а създадените приятелства и стимулаът за по-нататъшно усъвършенстване и реализация ще останат завинаги като безцен дар за музикантите от 11 държави.

Жените - композитори в Холивуд се броят на пръсти, но българката Пенка Кунева е сред най-изявените от тях. След огромния успех на първия й албум "Жената астронавт", тя е поканена да напише музиката за изложбата “Герои и легенди” в музея на НАСА. Заедно с композитора Стив Яблонски тя създава музиката на прочутите видеоигри “Принцът на Персия” и "Трансформърс". Оркестратор е на музиката на филмите “Трансформърс”, “Матрицата", "Карибски пирати", "Ангели и демони", "Шерлок Холмс". Пенка Кунева е първата жена в историята на Холивуд, която е главен оркестратор на редица блокбъстъри, сред които “Елизиум" с Мат Деймън и Джоди Фостър, “Играта на Ендър" с Харисън Форд и “Костенурките Нинджа”. Наред с холивудските успехи, прочутата българска композиторка работи активно и с български творци.  Пенка Кунева композира и музика за световноизвестни видеоигри, сред които "Мумията VR" и много други.

Светлин Русев – носител на награди от международните конкурси в Индианаполис, Мелбърн и „Маргарита Лонг – Жак Тибо”, отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на I международен конкурс в Сендай, Япония, се изявява като солист на именити симфонични колективи, под палката на прочути диригенти, желан гост на едни от най-престижните сцени в света. През 2005 заема поста концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2017 и на Оркестъра на Романска Швейцария. Професор е по цигулка в „Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” в Париж.

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” е идеен проект на Фондация за култура и изкуство „Музикартисимо” и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на Града под тепетата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…