Фестивалът предоставя трибуна на една позабравена и колоритна част от бита и традициите, както на България, така и на всички страни - плъстите. На фокус са автентичният начин на плъстене и неговите съвременни интерпретации с израз в различни продукти на ръчното творчество.

Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна. Те са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага, натиск или претъркване. Това вероятно е единственият занаят, за който никой народ не може да каже „това е мое“, не може да претендира, че го е открил, разпространил и съхранил.

Организатори на събитието са:Фондация Евроразвитие 2007, НЧ "Светлина" - с.Труд, Кметство с.Труд. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Програма:
- Награждаване на победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти:“Приказки за доброто“
- Демонстрации :От деца за деца - плъстене;
- Изложба - плъсти
- Изработка на домашен сапун;
- Дарачене;
- Предене;
- Плъстене с майстор плъстар
-
ЕмоциоЛандия –забавление за деца и родители

- Работилнички: Плъсти за деца
- Кулинарна изложба на тема: „Трудчанските биди/палачинки/“
- Авторски изделия от плъсти
- Фолклорен блок
.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…