Print this page

Във фестивала „Хронотоп“ участват утвърдени български артисти с кариера в чужбина, които се завръщат в Пловдив, за да помогнат на млади таланти да направят „първата важна стъпка“ към творческото начало.

 

Фестивалът ХРОНОТОП е замислен като една възможност за всички, които се занимават или искат да се занимават с кино и театър да участват в един цялостен творчески процес, при който в рамките на „един слънчев кръговрат“(Аристотел) участниците ще имат шанса да придобият необходимите подход, знания и умения, за да сътворят филм, танц, костюм, плакат или театрално представление.

 

 

Темата на фестивала тази година е „Време, място и любов“. Драматургичният материал ще бъде селектиран на случаен принцип, но по предварително подбрани реплики от велики любовни истории. Репликите ще се теглят като томбола и по силата на случайността участниците ще могат да създадат кратко представление, танц или филм. Така например Жулиета може да срещне своя Ромео в стих на Яворов или реплика на Гетсби. Сцените ще се разработват на малки групи под ръководството на изпитани творци-практици,  като най-добрите откъси на не-професионалните участници ще бъдат показани на вечерните представления, заедно с тези на професионалните актьори и танцьори.

 

 

Финалното представление ще включва най-добрите филми, танци и откъси, сътворени по време на майсторските класове и творческите работилници, но подчинени на предварителна режисьорска концепция, основаваща се на естетическото преминаване на двойките от другата страна на времето.

 

 

Фестивалът дава възможност на участниците да постигнат художествен образ в рамките на един ден, но също и да вземат участие в развиващ се творчески процес, при който крайното представление ще представлява синтез от отпечатъците на отделните изкуства в цялостния образ.

 

 

Проектът ще даде възможност от една страна на професионални артисти, ученици и студенти по изкуствата да се срещнат с техни колеги и артисти, които работят по цял свят. От друга страна всички желаещи ще имат възможност да участват в предлаганите творчески работилници и да отключат творческия си потенциал в една или друга степен. За някои от тях, този фестивал може да първата важна стъпка към творческо начало. Участниците ще могат да покажат своите откъси, плакати и етюди и по този начин ще преодолеят страха от изява пред публика.

 

 

Златка Станкова е докторант по Теория на Драмата в Софийски университет, преподавател по Драма и Литература в Лондон, завършила е магистратура „Европейска култура“ в Лондонския университет и  е учила театрална режисура при Стоян Камбарев. Била е два пъти куратор на филмов фестивал в Блумсбъри, Лондон, има три постановки със студенти в студентски театри във Великобритания и е учила културен мениджмънт в Амстердам. Като член на драма обществото на Лондонски университет е била асистент-режисьор на постановката „Ромео и Жулиета“ на Уйлям Шекспир, чийто режисьор бе Юлия Бурбах – в момента един от водещите режисьори на Ковън Гардън.

 

 

Диана Чолакова е възпитаник на пловдивската Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, някога Средно специално художествено училище за сценични кадри. След завършване учи и се дипломира във ВИТИЗ. След театралната академия завършва и „Журналистика“ в София. Няколко години работи в столицата, след което заминава за Италия, като кореспондент на вестник “Сега”. След години се установява в Америка, където живее и работи и в момента. Вече повече от 17 години, Диана не живее в България, но връзката и с Пловдив не е прекъсвала никога.  Във фестивала Диана Чолакова ще покаже своите модели като дизайнер в ревю-спектакъл в Малката базилика.

 

 

Организатор на фестивала „Хронотоп“ е „Театрополис“, партньори са АВА данс къмпани; Катра ФМ; Н и Н:новата школа; ОИ „Старинен Пловдив“. Всички участници в проект „Фестивал Хронотоп“ са утвърдени артисти, практици и преподаватели: предаването на техния опит на творци и граждани на Пловдив, както и представяне на техни оригинални творби, е достатъчна заявка за стойността на проекта.

 

 

Ще бъде подготвен и диск с най-доброто от фестивала и ще се постави началото на фестивален архив.

 

 

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, след спечелен проект по компонент 2 „Гражданска активност“.

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 1

 

1 юли 2019,  понеделник

 

10:00 – 17.00 часа, Балабанова къща Пловдив

 

Откриване и Творчески сесии: Танц и Театър

 

 

 

 

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 2

 

2 юли 2019 , вторник

 

16.00 – 17.45 ч – Малка базилика

 

Открита репетиция и представление в процес „Времето, мястото и големите любови“

 

 

 

19.00- 20.00 часа, Малка базилика

 

Билети

 

- Модно Ревю на Диана Чолакова  „България – мода в картини“

 

 

 

 

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 3

 

3 юли 2019, сряда

 

10:00 – 12.30 ч., Малка Базилика

 

Сесия „Визия и драма“

 

 

 

14.00 – 18.00 ч- СОУ „Св. Софроний Врачански“

 

Творчески работилници

 

Майсторски класове – една по избор:

 

Киносценарий и късометражен филм

 

Сценичен костюм

 

Театрален плакат

 

 

 

Дияна Чолакова - костюм

 

Димитър Трайчев – плакат

 

 

 

 

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 4

 

4 юли 2019 , четвъртък

 

10:00 – 12.00, Балабанова къща Пловдив

 

Закриване и представяне на творчески резултати от отделните компоненти

 

 

 

12.30-16.00 – Балабанова къща – Спектакъл „Времето, мястото и големите любови“

 

 

 

20.00 ч- Културен център Тракарт

 

Соло изпълнение балет „Ангелът“ на Аватара Аюзо

 

Спектакъл „Времето, мястото и големите любови“

 

 

 

 

 

Билети в мрежата на Ивентим. Цена 10 лева, за ученици – 5 лева.

 

 

 

ХРОНОТОП (гр. chronos време, и topos място) хронотоп буквално означава времепространство и изразява органичната връзка между тези две категории. Терминът обхваща времето като четвърто измерение на пространството

 

 

 

Фестивалът е от 1 до 4 юли в различни пространства на Старинен Пловдив- Балабанова къща, Малка Базилика, Тракарт. Фестивалната програма ще бъде открита с творчески сесии по драма - Златка Станкова и танцов театър - Аватара Аюзо. Текстовете на Шекспир, Сервантес, Яворов и Фицджералд са предварително селектирани и обработени в сценарий от Златка Станкова. Комисията в състав: Йоан Балджиев- музикални картини, Диана Чолакова- дизайнер костюми, Аватара Аюзо- хореограф, Клои Хилеар- артистичен асистент и Златка Станкова- режисьор, ще определят участниците за финалното представление “ Време, място и големите любови”. То ще се състои на 4 юли в Тракарт, Балабанова къща и Малка Базилика.

 

 

 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…