Във фестивала „Хронотоп“ участват утвърдени български артисти с кариера в чужбина, които се завръщат в Пловдив, за да помогнат на млади таланти да направят „първата важна стъпка“ към творческото начало.

 

Фестивалът ХРОНОТОП е замислен като една възможност за всички, които се занимават или искат да се занимават с кино и театър да участват в един цялостен творчески процес, при който в рамките на „един слънчев кръговрат“(Аристотел) участниците ще имат шанса да придобият необходимите подход, знания и умения, за да сътворят филм, танц, костюм, плакат или театрално представление.

 

 

Темата на фестивала тази година е „Време, място и любов“. Драматургичният материал ще бъде селектиран на случаен принцип, но по предварително подбрани реплики от велики любовни истории. Репликите ще се теглят като томбола и по силата на случайността участниците ще могат да създадат кратко представление, танц или филм. Така например Жулиета може да срещне своя Ромео в стих на Яворов или реплика на Гетсби. Сцените ще се разработват на малки групи под ръководството на изпитани творци-практици,  като най-добрите откъси на не-професионалните участници ще бъдат показани на вечерните представления, заедно с тези на професионалните актьори и танцьори.

 

 

Финалното представление ще включва най-добрите филми, танци и откъси, сътворени по време на майсторските класове и творческите работилници, но подчинени на предварителна режисьорска концепция, основаваща се на естетическото преминаване на двойките от другата страна на времето.

 

 

Фестивалът дава възможност на участниците да постигнат художествен образ в рамките на един ден, но също и да вземат участие в развиващ се творчески процес, при който крайното представление ще представлява синтез от отпечатъците на отделните изкуства в цялостния образ.

 

 

Проектът ще даде възможност от една страна на професионални артисти, ученици и студенти по изкуствата да се срещнат с техни колеги и артисти, които работят по цял свят. От друга страна всички желаещи ще имат възможност да участват в предлаганите творчески работилници и да отключат творческия си потенциал в една или друга степен. За някои от тях, този фестивал може да първата важна стъпка към творческо начало. Участниците ще могат да покажат своите откъси, плакати и етюди и по този начин ще преодолеят страха от изява пред публика.

 

 

Златка Станкова е докторант по Теория на Драмата в Софийски университет, преподавател по Драма и Литература в Лондон, завършила е магистратура „Европейска култура“ в Лондонския университет и  е учила театрална режисура при Стоян Камбарев. Била е два пъти куратор на филмов фестивал в Блумсбъри, Лондон, има три постановки със студенти в студентски театри във Великобритания и е учила културен мениджмънт в Амстердам. Като член на драма обществото на Лондонски университет е била асистент-режисьор на постановката „Ромео и Жулиета“ на Уйлям Шекспир, чийто режисьор бе Юлия Бурбах – в момента един от водещите режисьори на Ковън Гардън.

 

 

Диана Чолакова е възпитаник на пловдивската Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, някога Средно специално художествено училище за сценични кадри. След завършване учи и се дипломира във ВИТИЗ. След театралната академия завършва и „Журналистика“ в София. Няколко години работи в столицата, след което заминава за Италия, като кореспондент на вестник “Сега”. След години се установява в Америка, където живее и работи и в момента. Вече повече от 17 години, Диана не живее в България, но връзката и с Пловдив не е прекъсвала никога.  Във фестивала Диана Чолакова ще покаже своите модели като дизайнер в ревю-спектакъл в Малката базилика.

 

 

Организатор на фестивала „Хронотоп“ е „Театрополис“, партньори са АВА данс къмпани; Катра ФМ; Н и Н:новата школа; ОИ „Старинен Пловдив“. Всички участници в проект „Фестивал Хронотоп“ са утвърдени артисти, практици и преподаватели: предаването на техния опит на творци и граждани на Пловдив, както и представяне на техни оригинални творби, е достатъчна заявка за стойността на проекта.

 

 

Ще бъде подготвен и диск с най-доброто от фестивала и ще се постави началото на фестивален архив.

 

 

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, след спечелен проект по компонент 2 „Гражданска активност“.

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 1

 

1 юли 2019,  понеделник

 

10:00 – 17.00 часа, Балабанова къща Пловдив

 

Откриване и Творчески сесии: Танц и Театър

 

 

 

 

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 2

 

2 юли 2019 , вторник

 

16.00 – 17.45 ч – Малка базилика

 

Открита репетиция и представление в процес „Времето, мястото и големите любови“

 

 

 

19.00- 20.00 часа, Малка базилика

 

Билети

 

- Модно Ревю на Диана Чолакова  „България – мода в картини“

 

 

 

 

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 3

 

3 юли 2019, сряда

 

10:00 – 12.30 ч., Малка Базилика

 

Сесия „Визия и драма“

 

 

 

14.00 – 18.00 ч- СОУ „Св. Софроний Врачански“

 

Творчески работилници

 

Майсторски класове – една по избор:

 

Киносценарий и късометражен филм

 

Сценичен костюм

 

Театрален плакат

 

 

 

Дияна Чолакова - костюм

 

Димитър Трайчев – плакат

 

 

 

 

 

ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП - ДЕН 4

 

4 юли 2019 , четвъртък

 

10:00 – 12.00, Балабанова къща Пловдив

 

Закриване и представяне на творчески резултати от отделните компоненти

 

 

 

12.30-16.00 – Балабанова къща – Спектакъл „Времето, мястото и големите любови“

 

 

 

20.00 ч- Културен център Тракарт

 

Соло изпълнение балет „Ангелът“ на Аватара Аюзо

 

Спектакъл „Времето, мястото и големите любови“

 

 

 

 

 

Билети в мрежата на Ивентим. Цена 10 лева, за ученици – 5 лева.

 

 

 

ХРОНОТОП (гр. chronos време, и topos място) хронотоп буквално означава времепространство и изразява органичната връзка между тези две категории. Терминът обхваща времето като четвърто измерение на пространството

 

 

 

Фестивалът е от 1 до 4 юли в различни пространства на Старинен Пловдив- Балабанова къща, Малка Базилика, Тракарт. Фестивалната програма ще бъде открита с творчески сесии по драма - Златка Станкова и танцов театър - Аватара Аюзо. Текстовете на Шекспир, Сервантес, Яворов и Фицджералд са предварително селектирани и обработени в сценарий от Златка Станкова. Комисията в състав: Йоан Балджиев- музикални картини, Диана Чолакова- дизайнер костюми, Аватара Аюзо- хореограф, Клои Хилеар- артистичен асистент и Златка Станкова- режисьор, ще определят участниците за финалното представление “ Време, място и големите любови”. То ще се състои на 4 юли в Тракарт, Балабанова къща и Малка Базилика.

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…