Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението, заедно преодоляват времето и разполагат лагери в парка Лаута за уникалния фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ на 15 и 16 юни 2019 година.

Тяхната история оживява по живописен начин, разказана от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция и Англия. Посетителите на фестивала ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата култура, бит и традиции. Ще видят облеклото, военното въоръжение и снаряжение и ще вкусят храната на хората населявали някога този град. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели.

Ще бъдат показани древни занаяти - плъстене, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Посетителите ще се докоснат до характерното за различни исторически епохи облекло, ще вкусят от храната на средновековните българи и ромеи и ще научат как мъжете са воювали, а жените са подготвяли любовни лакомства и еликсири. Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, като една от сцените на Европейската столица на културата 2019, ще представи пред своята публика и съвремието на града чрез талантливите си деца, водени от световноизвестния музикант и педагог проф. Мичо Димитров. Децата, лауреати на международни награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят.

Организатори на фестивала са СНЦ „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов.
Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”.

Заповядайте, бъдете наши гости!
Събитието е безплатно.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…