Готи атакуват града от север, но приятелски

Мултиепохалния фестивал  „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ ще се проведе на 15 и 16 юни

Стрелба с лък от кон, акробатика върху жребец, коване на стрели и ножове, средновековни екзекуции и търговия с роби. Това са само част от акцентите в програмата на двудневния фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който ще се проведе на 15 и 16 юни в парк Лаута.

Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението ще спретнат лагери под дърветата в зелената зона и ще покажат лицата на различните епохи. Над 200 ще са участниците в събитието, организирано от Сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие“ – Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” – Свищов. Възстановчици от цяла България ще дойдат в Лаута и в рамките на два дни ще представят бойни техники и доспехи от различните епохи, средновековна кухня, занаяти и изкуства. За фестивала идват и техни колеги от Франция и Англия.

Акцентът в кулинарната програма е среща на различните традиции в храната от миналото. Ще представим ястия от всички култури, обясни Петя Крушева, която ще готви средновековни гозби в полеви условия по време на фестивала.

Димитър Спасов и колегите му от Свищов ще атакуват Пловдив от север. Ще се опитаме да разбием една традиция. Колкото пъти в Пловдив от север са идвали готи, толкова пъти градът е страдал много. Този път идваме приятелски, намигна той. Възстановчиците от сдружение “Дукс Антика” – Свищов ще влязат в ролята на отряд готи, които служат на Римската империя. Ще направим пазар на роби. Ще убием показно двама-трима човека, усмихна се Спасов.

Фестивалът ще е мултиепохален. Пловдивчани ще видят траки, римляни, късна античност, ранно средновековие, късно средновековие, филипополско херцогство, хайдутство, Възраждане, Освобождение, Съединение. Ще пресътворим цялата история на Пловдив, каквато е позната. Ще демонстрации по стрелба с лък от кон и сечене със сабя от кон. Конете идват от Мъглиж и София. Тук ще дойде Нина Янкова, която е шампион по стрелба с лък от кон. Ще представим и гимнастика върху седлото, обясни Жасмин Първанов.

Посетителите ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата история, култура, бит и традиции. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите – шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Ще бъдат показани древни занаяти – плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще представи пред своята публика и съвремието на града чрез талантливите си деца, водени от световноизвестния музикант и педагог проф. Мичо Димитров. Децата, лауреати на международни награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят. Спортен клуб „ЕРА“ ще представят древен тракийски обичай, а учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще изградят арт инсталация. Окситанска, ренесансова, гайдарска и българска народна музика ще допълнят усещането за уникалност на фестивала.

„Образование чрез игра, включването на различни общности и извеждането на културна програма в кварталите са сред приоритетите на столица на културата“ казва за фестивала артистичният директор на “Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…