На Българиада 2019

За пореден път пловдивската популярна девическа хорова формация „Евмолпея” с диригент д-р Рада Славинска и арт-мениджър Ганка Янкова е поканена да реализира празника на етническите българи в Сърбия, който се провежда през уикенда тази седмица.

По традиция, Българиадите събират нашенци от всички краища на западната ни съседка – да се видят, да споделят проблемите си, да си попеят български песни, да отстояват позициите си, да не губят идентичността си, а любим гост, сътрудник за опазване на българщината и приятел на тези своеобразни „български събори” е хор „Евмолпея”.

 

Вече седма Българиада те представят младия български дух, красота и талант пред нашите сънародници зад граница. Тази година пловдивските момичета са подготвили за своите приятели, живеещи в Сърбия, изцяло българска програма с акцент върху фолклорните обработки. Евмолпеите ще изненадат своите домакини чрез танци, мизансцен и атрактивно и емоционално поднасяне на своите песни.

 

През годините досега момичета са участвали два пъти в Българиади в средището на българи в централна Сърбия – село Бело блато, два пъти в гр. Иваново, два пъти в Нови сад. Сега отново се отправят към административния център на Воеводина – втория по големина град на Сърбия - Нови сад, където имат много фенове и сред сръбската публика.

 

На път към Западна Европа, „посланиците на добра воля” - евмолпеите, винаги са организирали концерти из цяла Сърбия – Ниш, Белград, Нови сад, Зреняник, Бело блато, Иваново, Кула, Сремски Карловци и други. Към днешна дата те имат записани в биографията си 34 самостоятелни концерти в Сърбия. Неведнъж на техните концерти са присъствали дипломатите от Българското посолство, начело с българския посланик. „Емолпея” е вдигала на крака публиката в някои от най-елитните сцени на Сърбия, като аулата на най-старата гимназия на Балканите – тази в Сремски Карловци, Тържествената зала на Белградската консерватория, Катедралния храм „Свети Сава” в Белград и мн. др.

 

И този път „Евмолпея” има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхне увереност, че там където има един българин има и България. Защото „златните мартенички” на България, както нарече евмолпеите председателят на Дружеството за български език, литература и култура г-н Жарко Евтимов, държат в крехките си длани неугасващия български пламък на будителството.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…