Единственият по рода си фестивал за шрифт става част от програмата на Европейска столица на културата

Стартира третото издание на „Типофест“ - единственият по рода си дизайн фестивал в България. Типофест е дизайн биенале за хора, които са увлечени от калиграфия, летеринг и шрифт. Третото издание на фестивалната програма съдържа международна конференция и няколко работилници със забележителни професионалисти в областта, които се провеждат в София и Пловдив последователно от 21 до 29 май.

На 26 май в Пловдив в рамките на биеналето ще се проведе международна конференция с едни от най-известните дизайнери от страната и чужбина в областта на шрифта. Събитието ще доведе в Пловдив световно известни специалисти от Берлин, Лондон, Москва, Копенхаген, Париж и др., които ще обсъждат последните тенденции в тази област. Навлизането на компютъра и мобилните устройства масово в живота превръща умението за работата с текст и шрифт в необходимост. В същото време дори сред занимаващите се с дизайн трудно могат да бъдат открити грамотни и професионално подготвени специалисти в областта на шрифта и типографията. Българският шрифт за много хора е непознат като явление. Малко са хората, които знаят, че освен църковнославянската писменост, българската държава е дала на света и съвременна, българска форма на кирилицата.

В рамките на конференцията на същия ден от 17.30 часа в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив ще се проведе и публична дискусия с вход свободен на тема „Графичната идентичност като инструмент за комуникация на културните институции“. Facebook събитието може да откриетe тук - https://goo.gl/gVe6u8

В дискусията ще се включи Аня Святловска, художествен директор в Музея за история на Варшава, която ще разкаже как е разработила и внедрила нова система за визуална идентичност в музейния обект. От българска страна участват  студио „ Пункт“ с работата си по новото лого на „Пловдив 2019“ и Красен Кръстев и проекта му за Етнографски музей на открито "Етър".

Повече за фестивала и програмата на: https://typofest.bg/

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…