Print this page

Уличният АЙЛЯК ПАРАД е уникално артистично, празнично събитие за широка публика.

Състоянието „Айляк“, тази уникална житейска философия, ще бъде представена артистично чрез АТРАКТИВЕН ПАРАД в две издания - едно мини издание в квартал Тракия през октомври 2018 г. и основния парад на 4 май 2019 г., на главната улица на град Пловдив.

АЙЛЯК ПАРАД е проект на Фондация “ЖАР театър-изкуство-култура”, който се осъществява  в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ “Възраждане’1983” - Пловдив, НЧ “Младост’1983” - Пловдив, НЧ “П.Р.Славейков’1908” - Пловдив, НЧ “Назъм Хикмет’1922” - Пловдив и НЧ “Н. Вапцаров’1928” - Пловдив.

Темата ще бъде разработена с хумор и въображение от над 350 участници с различна възраст и социален статус. Ще бъдат включени професионалисти и любители, водещи артисти с голям опит и желаещи за пръв път да се включат в такъв тип артистични дейности.

Дейностите за подготовка се реализират с няколко „творчески огнища“ - читалища и културни организации от различни райони на Пловдив, където се провеждат обученията и работите с участниците по групи. Международен екип (България - Англия - Италия) проектира и ръководи общата дейност и създаването на всичко необходимо (големи кукли, мобилни инсталации, костюми и пр.) и ще обедини всички в общ спектакъл.

Хубавите паради се получават само тогава, когато в създаването и случването им се включат колкото се може повече хора - както от града, в който те се провеждат, така и гости и участници, дошли от други градове и държави. Парадът е чудесен начин общността да изяви пред света своите ценности, своя потенциал, своята креативност. Артистичните паради като този, който ние - заедно с вас - ще направим, се различават коренно от манифестациите, които помним от недалечното минало. Основното е, че това, което ще се случи, не е нечия поръчка, заповед или задължение, то зависи единствено от нас. То е като да направим празник. Пловдив до този момент няма своя парад, своя карнавал... Време е заедно да променим това.

Може да се включите  и да станете част от пионерите на една нова традиция. Има място и роля за всички - и за онези които обичат да творят и създават със собствените си ръце (маски, големи карнавални кукли, костюми, знамена и т.н.), и за онези, които обичат да изнасят перформанси (танцьори, артисти, музиканти, перфомъри), и за нези, които просто искат да “дадат едно рамо” в името на идеята. Няма възрастови ограничения - нашият апел е насочен и към младите и към по-възрастните и към децата и към техните родители. Няма значение дали сте от Пловдив или не сте, дали сте българин, арменец, турчин, евреин, ром, чужденец или местен... всеки е поканен и добре дошъл, ако се съобразява с общностния дух и добрите маниери... Не се колебайте - станете част от нашата “айляк дружина”...

Какво трябва да направите? Ами най-напред харесайте тази страница, за да можете да следите всички събития и да сте част от процеса. А ако искате да се включите по-осезателно, пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Първите срещи вече са планирани - стартират поредица от дискусии на тема "Що е то АЙЛЯК?" в няколко пловидвски читалища - партньори по проекта. На 17 април - вторник от 14:00 ще разговаряме по този въпрос с членовете на клуб "Идея" от НЧ "Младост'1983" в ж.к. Тракия, а на 19 април - четвъртък - от 17:30 в НЧ "Възраждане'1983" с пловдивски писатели и поети. Входът на дискусиите е свободен, можете да се присъедините и вие - събитието е ТУК.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…