Уличният АЙЛЯК ПАРАД е уникално артистично, празнично събитие за широка публика.

Състоянието „Айляк“, тази уникална житейска философия, ще бъде представена артистично чрез АТРАКТИВЕН ПАРАД в две издания - едно мини издание в квартал Тракия през октомври 2018 г. и основния парад на 4 май 2019 г., на главната улица на град Пловдив.

АЙЛЯК ПАРАД е проект на Фондация “ЖАР театър-изкуство-култура”, който се осъществява  в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ “Възраждане’1983” - Пловдив, НЧ “Младост’1983” - Пловдив, НЧ “П.Р.Славейков’1908” - Пловдив, НЧ “Назъм Хикмет’1922” - Пловдив и НЧ “Н. Вапцаров’1928” - Пловдив.

Темата ще бъде разработена с хумор и въображение от над 350 участници с различна възраст и социален статус. Ще бъдат включени професионалисти и любители, водещи артисти с голям опит и желаещи за пръв път да се включат в такъв тип артистични дейности.

Дейностите за подготовка се реализират с няколко „творчески огнища“ - читалища и културни организации от различни райони на Пловдив, където се провеждат обученията и работите с участниците по групи. Международен екип (България - Англия - Италия) проектира и ръководи общата дейност и създаването на всичко необходимо (големи кукли, мобилни инсталации, костюми и пр.) и ще обедини всички в общ спектакъл.

Хубавите паради се получават само тогава, когато в създаването и случването им се включат колкото се може повече хора - както от града, в който те се провеждат, така и гости и участници, дошли от други градове и държави. Парадът е чудесен начин общността да изяви пред света своите ценности, своя потенциал, своята креативност. Артистичните паради като този, който ние - заедно с вас - ще направим, се различават коренно от манифестациите, които помним от недалечното минало. Основното е, че това, което ще се случи, не е нечия поръчка, заповед или задължение, то зависи единствено от нас. То е като да направим празник. Пловдив до този момент няма своя парад, своя карнавал... Време е заедно да променим това.

Може да се включите  и да станете част от пионерите на една нова традиция. Има място и роля за всички - и за онези които обичат да творят и създават със собствените си ръце (маски, големи карнавални кукли, костюми, знамена и т.н.), и за онези, които обичат да изнасят перформанси (танцьори, артисти, музиканти, перфомъри), и за нези, които просто искат да “дадат едно рамо” в името на идеята. Няма възрастови ограничения - нашият апел е насочен и към младите и към по-възрастните и към децата и към техните родители. Няма значение дали сте от Пловдив или не сте, дали сте българин, арменец, турчин, евреин, ром, чужденец или местен... всеки е поканен и добре дошъл, ако се съобразява с общностния дух и добрите маниери... Не се колебайте - станете част от нашата “айляк дружина”...

Какво трябва да направите? Ами най-напред харесайте тази страница, за да можете да следите всички събития и да сте част от процеса. А ако искате да се включите по-осезателно, пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Първите срещи вече са планирани - стартират поредица от дискусии на тема "Що е то АЙЛЯК?" в няколко пловидвски читалища - партньори по проекта. На 17 април - вторник от 14:00 ще разговаряме по този въпрос с членовете на клуб "Идея" от НЧ "Младост'1983" в ж.к. Тракия, а на 19 април - четвъртък - от 17:30 в НЧ "Възраждане'1983" с пловдивски писатели и поети. Входът на дискусиите е свободен, можете да се присъедините и вие - събитието е ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…