Изложба, два филма и среща с трима специални гости ще подгрее пловдивската публика 9 дни преди старта на 13-ото издание на „София филм фест в Пловдив“. На 6 март в LUCKY Дом на киното пристигат фотографии и експонати от музея „Параджанов“ в арменската столица Ереван. Изложбата ще е еднодневна и ще се открие в 18 часа, преди двете специални прожекции. В 19 часа пловдивските кинолюбители могат да гледат „Цветът на нара“, а веднага след него и късометражния „Нощ в музея Параджанов“.

„Цветът на нара“ е съветски филм от края на 60-те, който разказва за живота на арменския трубадур Саят Нова. Това е една от емблематичните творби на режисьора Сергей Параджанов. Той е роден в арменско семейство в Грузия, живее в Украйна и след цял живот трудности с властите и контрол над неговото изкуство умира през 1990 година в Армения.

Сергей Параджанов е сред най-самобитните кинотворци и артисти на ХХ век. Филмите му носят белезите едновременно на арменската, грузинската, руската и украинската култури, а езикът и естетиката на киното, което прави, излизат извън границите и времето. Той е сред малкото знаменити кинорежисьори, създали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното  изкуство, смесват се жанровете и стиловете по начин, който силно удивлява и днес.

Най-много са почитателите на Параджанов сред самите кинематографисти. Според Жан-Люк Годар той създава истински храм на киното от образи, светлина и истина. Силно впечатлени от забележителните му способности за визуализация са Федерико Фелини, Микеланджело Антониони и Андрей Тарковски.

Веднага след филма на Параджанов ще се прожектира и късометражният „Нощ в музея Параджанов“. Във фестивалната вечер за среща с пловдивската публика ще пристигнат трима специални гости, свързани със Сергей Параджанов. За дискусия с пловдивчани пристигат режисьорът Роман Балаян, директорът на кинофестивала „Златна кайсия“ и кинорежисьор, който вече е идвал на гости в Пловдив Харутюн Хачатрян и директорът на музея „Параджанов“ Завен Саркинян.

Програмата на София филм фест в Плодвив стартира на 15 март с прожекция на филма по разкази на Георги Господинов 8’19’’. Фестивалът ще продължи до 25 март.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…