Фондация „Отворени изкуства“, организатор на НОЩ/Пловдив, излезе с официална позиция до медиите покрай задочния диалог с кмета Иван Тотев и отказа от общинско финансиране заради него. Екипът на най-голямата частна културна организация под тепетата заявява, че не възнамерява да прекратява провеждането на знаковия фестивал и че тази година той ще се състои на 14 и 15 септември. От „Отворени изкуства” подчертават, че са в готовност да консултират разходването на сумата, която бе предвидена от Община Пловдив за НОЩ/Пловдив 2018 в размер на 40 000 лв., като според тях средствата трябва да бъдат използвани в полза на културните програми на пловдивските музеи, галерии и културни пространства участвали във фестивала.

Ето какво още се казва в позицията на „Отворени изкуства” по повод решението им да откажат общинско финансиране:

„Заплахи, като тези на кмета Иван Тотев, не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото сме приели мисията да създаваме култура, но не култура на страха. Поради това ни убеждение управителният съвет на „Отворени изкуства“ реши да откаже гласуваната от Община Пловдив финансова подкрепа по Културен календар 2018 г. за провеждането на фестивала НОЩ/Пловдив 2018 г., която беше тема на отправеното сплашване от страна на кмета.

Фондация „Отворени изкуства“ се надява, че с това си решение ще даде предпоставка за по-високо ниво на уважение за дейността на културните оператори в града и установяване на здравословен културен климат с отстояване на демократични модели на сътрудничество именно преди важната за всички нас Европейска столица на културата – Пловдив 2019.”

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…