Капана.БГ

Капана.БГ

Обичаният по цял свят френски пианист Ричард Клайдерман идва в България за първите си сценични изяви след принудителна пауза, продължила повече от година заради Covid пандемията. В края на м. май звездата на пианото ще гостува в София и Пловдив за концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио по покана на агенция „Кантус Фирмус“.

На 29 май Ричард Клайдерман ще свири за първи път в Града на тепетата в зала Колодрум, а събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 година. Началото е 20.00 часа.

Столичната публика ще има удоволствието да чуе на живо романтичния пианист на 31 май 2021 в зала 1 на НДК от 20:00 ч.

 „Здравей, България! Много съм развълнуван, че ще свиря отново за Вас“, възкликна Ричард Клайдерман в специално обръщение към родните фенове. Пианистът подготвя едно много специално шоу със селекция от любими хитове, нови композиции и аранжименти на класически творби.

Изумителната концертна кариера на Ричард Клайдерман започва през 1976 г., когато  продуцентът Оливие Тусен търси млад пианист за записа на нова пиеса – „Балада за Аделин“. В лицето на никому неизвестния тогава Филип Паже – рожденото име на пианиста, Тусен открива големия талант, превърнал се в звезда от световна величина. „Балада за Аделин“ е продадена в рекордните 22 милиона копия, с което влиза в книгата на рекордите на Гинес. Тя е последвана от множество албуми с хитови изпълнения на авторски мелодии и аранжименти, които му донасят огромна популярност като създател на стила New Romantic. Повече от 40 години животът на Ричард Клайдерман е един безкраен низ от концерти и пътувания по света. До март 2020 г., когато заради световния локдаун, подобно на много други музиканти по света, той е принуден да замени сцената с онлайн изяви в домашна обстановка и активна работа в звукозаписното студио. Наскоро Ричард Клайдерман публикува в социалните мрежи нов аранжимент на „Валс на цветята“ от Чайковски, като специален поздрав за пролетните дни. Ето как се обърна той към почитателите си.  „Преди една година ние всички смятахме, че този корона вирус ще трае само няколко месеца, и че нашият живот скоро ще се върне към нормалния си ритъм. Уви, в момента ние виждаме, че вирусът продължава да присъства в нашето ежедневие и различните му варианти усилват тежестта на тази здравна и икономическа криза. Ние, музикантите и артистите, които сме лишени от нашето изкуство на сцената, възлагаме надежда на ваксините. Но това, което виждам е, че природата не е засегната по никакъв начин от тази ужасна епидемия. В предстоящите седмици ние посрещаме пролетта и завръщането на хубавите слънчеви дни.“

Със своите изпълнения Ричард Клайдерман докосва сърцата на хората от различни поколения и социални слоеве по целия свят. Концертите  му са истински музикални спектакли, изпълнени с елегантност и романтика. Те създават уникална емоционална атмосфера и се превръщат в незабравимо преживяване за публиката. А заради дългото прекъсване, предстоящите две изяви в България ще бъдат наистина специални.

Билети за двата концерта на Ричард Клайдерман са налични за онлайн продажба от днес, 21 април на TicketsBG.com, и Epay Go – линкове за София и Пловдив.

От следващата седмица ще стартира и продажбата в Билетния център на НДК в София, както и в Пловдив на следните каси:

Билетен център пл. "Стефан Стамболов" №1 (пред община Пловдив), билетна каса на Античен театър, ул. "Цар Ивайло" №2, Туристически информационен център, ул. "Райко Даскалов" №1 (на пл. "Римски стадион").

Точно в 10 часа във фоайето на Регионалния природонаучен музей – Пловдив днес бе даден старта на традиционния младежки фестивал на изкуствата „Млада синя Земя“. Празникът се организира за 12-ти път от екипа на музея с подкрепата на Община Пловдив и с него се отбелязва 22 април - Деня на Земята. Тази година вместо 2, фестивалът продължава 4 дни, като неговата цел е да предостави възможност на децата и младежите от града да демонстрират своите таланти в областта на изобразителното изкуство, музиката, танца и природните науки.

На откриването присъстваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на район „Централен“ - Георги Стаменов, които поздравиха децата от детска градина „Слънце“ и детска градина „Снежанка“ – участници със специална тематична програма в първия ден на фестивала. Родители и гости  бурно аплодираха музикалната програма, която малчуганите изнесоха с много вдъхновение, артистичност и добро настроение. Децата от IV Подготвителна A група от Детска градина „Слънце“ изиграха специален танц върху песента „Хор на сътворението“, а децата от „Снежанка“ изпълниха няколко танца с впечатляваща хореография, пременени с атрактивни костюми.

Програмата на фестивала е пъстра и разнообразна с участници от всички възрасти от детски градини, читалища и училища в града, които са подготвили песни, музика, танци, стихотворения, проекти и прекрасни рисунки. Конкурсната програма на Деня на Земята ще продължи до 17:00, когато ще започне награждаването на отличените в различните категории участници. Фестивалът ще продължи и в следващите дни със специални изненади.

На 23 април от 12:15 до 13:00 ще се състои онлайн работилницата „Млад терарист“, организирана от отдел „Терариум“, която ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на музея.

През почивните дни 24 и 25 април (събота и неделя) музеят ще работи с безплатен вход за Експозицията за децата до 7-годишна възраст. Малчуганите ще получават подарък изненада и ще имат възможност да оцветяват картини на земноводни и влечуги.

Събитията в музея се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и с до 30% заетост на пространствата в музея.

Поради силния интерес към ретроспективната изложба „Лица“ на Иван Чакъров срокът, в който всички желаещи могат да я разгледат, се удължава до 7 май. Творбите на известния живописец, който закръгли 50 години през март, са разположени на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Художникът представя селекция от творби, които е създавал през различни творчески периоди, като доминират портретите - лицата на най-близките му хора. За творческия си метод авторът споделя:

 

„Живописта в най-чистия й вид винаги ме е вълнувала и продължава да ме вълнува. Винаги си представям картината, която започвам. Тя е в главата ми. В процеса на работа тя се променя малко или пък изцяло и смятам, че това е правилният начин. Вероятно проектът за композицията не трябва да бъде изяснен докрай, за да има възможност за импровизация.“

 

 

Посетителите са добре дошли от 10:00 до 18:00 ч. всеки ден от вторник до неделя, с изключение на Великденските празници, когато Залите няма да работят.

 

 

 

С два концерта в София (05 май от 20:30 ч. в Sofia Live Club) и Пловдив (08 май от 21:00 ч. в Bee Bop Cafe) джаз певицата Мирослава Кацарова ще ни срещне с най-новия си авторски проект „Като в картина на Шагал“.

За поредицата концертни програми Мира Кацарова обичайно селектира голям диапазон от музика на различни езици. „Като в картина на Шагал“ обаче ще включва основно песни на български език.
Към музиката отново ще има специфичен подход, подобно на другите тематични програми на певицата. Този път той изпъква в срещата между джаз триото и струнния квартет. Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (барабани) ще партнират на Мира Кацарова, а към тях ще се присъединят и Ивелина Христова (цигулка), Диляна Давидова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

„Като в картина на Шагал“ е заглавието на песен, написана от Румен Тосков-Рупето през 2000 г. за дебютния албум на Мира Кацарова – „Бяло в бяло“. За него той създава десет песни в джаз стилистика, а автор на всички текстове е Мира. През следващите години джаз певицата пише значителна част от текстовете на своите песни.
В събитието ще бъдат включени и някои парчета от „Бяло в бяло“, нови аранжименти на „Парфюми“ и „Летни улици“, както и нови песни като „Боса нова в градината“. Една от малкото неавторски песни в програмата е бразилската класика „Водите на март“ на Антонио Карлос Жобим, която Мирослава ще изпълни на български език с превода на Зорница Христова.

Характерно за Мира Кацарова е, че музиката винаги е съпроводена от разказ, а историите на песните всъщност позволяват да се надникне зад много по-широк контекст, пълен с интересни музикантски факти и творчески мотивации.

Билети за събитието може да намерите в мрежите на Eventim.

Класиката “Мъжът, който искаше да бъде крал” е втората прожекция в Лъки

В четвъртък /22.04/ програмата на Киномания в Lucky Дом на киното продължава с две заглавия. От 18:30 часа е началото на новия филм на Андрей Кончаловски - “Скъпи другари!”. Новочеркаск, Съветския съюз, юни 1962 г. Людмила – предана служителка на Комунистическата партия, бичува всичко, което счита за антисъветско. Стачка в местна фабрика, в която участва и собствената й дъщеря, сварва както нея, така и останалите партийни апаратчици в града напълно неподготвени. Москва решава да отвърне със сила. Докато Людмила отчаяно се опитва да открие изчезналата си дъщеря, ситуацията излиза извън контрол – наложен е вечерен час, извършват се масови арести, а властите безмилостно се опитват да прикрият държавното насилие. Нейната доскоро несломима вяра в партийните повели е съкрушена от все по-ясното осъзнаване на човешките жертви. Заснета в завладяващо черно-бяло, тази историческа притча зашеметява със своята навременност.

В 20:45 часа можете да гледате класиката на Джон Хюстън от 1975 година “Мъжът, който искаше да бъде крал”, номинирана за 4 награди Оскар и 2 награди БАФТА. Първоначално Хюстън лансира своята адаптация по разказа на Киплинг през 40-те години (за Кларк Гейбъл и Хъмфри Богарт), но чакането доказва, че си е струвало. Империалистичната пародия за възхода на двама мошеници до царуването над Кафиристан само печели от зрелостта на режисьора. Шон Конъри и Майкъл Кейн са в стихията си и се превръщат в класически хюстънови хитреци. В митичния разказ се преплитат автоцитати от поне два класически филма на Джон Хюстън: Съкровището на Сиера Мадре и Моби Дик. Твърде забавен и ярък филм, за да бъде наречен просто медитация върху властта.

На 22 април отбелязваме Световния ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, който се чества от над половин милиард души. За пръв път инициативата е чествана в САЩ преди точно 50 години.

 

Пловдив и близките села отбелязват Деня на Земята с редици инициативи. 

 

В пловдивския район „Централен“ ще се проведе почистване на Дановия хълм. То ще започне следобед от шадравана на Сахат тепе, а организаторите от администрация призовават всички, които имат желание, да се включат в почистването.

 

Общинският институт „Старинен Пловдив“ представя виртуална изложба с рисунки на деца от 3 до 7 години. Тя е част от поредицата виртуални изложби, посветени на празниците от екологичния календар.

 

В Регионалния природонаучен музей – Пловдив ще бъде открит традиционният фестивал "Млада синя Земя", който ще продължи четири дни. В него деца и младежи ще покажат своите таланти в областта на изобразителното изкуство, музиката, танца и природните науки. Творенията им ще бъдат подредени в изложба, а най - добрите ще получат награди. Изложбата на рисунки и проекти ще продължи до 10 май.

 

Редица инициативи организират за Деня на Земята и училищата и детските градини  в община „Родопи”.

 

В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в село Марково ще се проведе урок по градинарство и учениците сами ще засадят цветна градинка. Децата ще изработят хранилки за птици, ще измайсторят хотел за насекоми, ще има и състезание на тема „Рециклирай умно и бързо”, както и дефиле на костюми от рециклирани материали.

 

В село Крумово ще се проведе залесителна акция под мотото „Ние не сме наследили земята от нашите предци, ние я вземаме назаем от нашите деца”.  Учениците от ОУ „Христо Ботев” ще засядат дръвчета в пространството около сметището в селото.

 

Екологично послание ще отправят и децата от ОУ” Неофит Рилски” в село Ягодово. Те ще отбележат празника с класна стая на открито.

 

Възпитаниците на училището в село Кадиево ще се включат с изложба на тема „Земята - нашият единствен дом” и изработка на постери.

 

Източник: бнр

 

Предвидените срещи с читатели в Пловдив на израелският писател с български корени - Вацко Сауф, се отменят за неопределено време. Причината е пандемичната обстановка.

По план срещите трябваше да се състоят в града под тепетата между 1-ви и 10-юни. Съорганизаторите на срещата от читалище "Нов живот" не изключват възможността за онлайн среща с автора. Роденият в израелската област Балцедония писател, планираше срещите в региона от който идват предците му. Авторът планираше това завръщане към корените на родителите си, които описва в книгите "Завръщане в родината" и "Балцедонска носталгия". Вацко Сауф е роден в Зоркия, Балцедония.(Малка област в северен Израел) в семейството на изселници от България. Завършва фотография и журналистика. Автор е на две книги и множество статии.

Страница 1 от 1875