Вярно е, че в Найлона вече не е каквото е било. Но историите му се разказват като легенди, достигат все по-далечни страни и новото поколение едва вярва на някои от тях. Уверяваме, че всичко чуто е истина.

Барът на ул. „Георги Бенковски” 8 съществува от 1998 година. На входа от вратата се виждат каси с празни бутилки от бири, рамки без картини, джаги и три дървени маси. Само няколко стъпки навътре се открива необятен свят и предмети наситени с история и емоции. Над всичко обаче се откроява Вожда – създателят на мястото.

 

При подреждането на рафтове и столове преди 21 години идеи за интериора са давали поети, художници, режисьори. „Всеки има по една ръка тук“, разказва Вожда.

 

През годините частица от себе си са оставали и те, и редица приятели на мястото.

 

1. Зад бара с пирон са закачени банкноти на ветрило от всички континенти, донесени от родината на чуждестранните гости.   „Румънските не могат да се скъсат, пробвай“, подканва Вожда.

 

 1. При поглед нагоре в оркестрална редица проблясват автентични музикални инструменти от Държавната опера.  Преди да ги бракуват, претопят и изхвърлят, Вожда ги е спасил. Сега тромпет, вагнерова туба и валдхорна свирят глухо с нова партитура, пред публика, която в унес им се възхищава до късни часове.

 

 

 

 1. Не толкова видно, всъщност в най-тъмния прашен ъгъл, дебне Баба Яга. Високата страшна вещица е подарък от приятел, работил в Държавен куклен театър Пловдив. Куклата е била част от представлението „Хоро“ на Юлия Огнянова.

 

 

 

 1. „Сценографията“ на бара се допълва от прожектор, някога част от оборудването на Драматичния театър. Сега светлината му огрява кратките нощни истории и на живота в Найлона.

 

 

 

 1. В случай на световен апокалипсис Вожда ще спаси положението. Пази специални капсули с жито, ако настане война, наводнение или световен катаклизъм. „Истински, чисти сортове, а не ГМО“, обажда се един от приятелите на бара. „Наричаме ги капсули на времето“, допълва гордо с наздравица друг от компанията.

 

В Найлона предметите са от приятели, непознати, но не и чужди, от тук и навсякъде. Понякога се случва да се разменят подаръци, да се купи или продаде антикварен предмет. Има и обаче незаменими спомени.

 

 

 1. -Вожде, вярно ли е, че като се бие тази камбана и раздавате шотове. Тя от къде е?
  -Всичко ми вземете, камбаната за нищо на света не я давам!
  Бронзовият глас е един от първите предмети в Найлона, донесен преди 20 години от покойния вече свещеник Васил Цветков. Духовникът е бил един от най-добрите приятели на Вожда. През 2013-та, по време на литургия, сърцето на отец Васил спира завинаги. Днес песента му сякаш живее в свещената камбана. Отец Васил носи и австрийските лампи, които са на 120 години, също и част от часовниците в клуба.- Всички часовници ли са верни?
  – Сверявам ги, когато мога. Някой избързва, друг изостава.
  – Като хората ли?

 

– Да. Обичам часовниците. Мислим си, че мерят времето, а то е неизмеримо.

 

 

 

 1. Едни от последните и най-забележими произведения на изкуството, не само с размерите си, са огромната китара и гонг. Те са създадени от Гроздан Илков – Графа и Юли Шумарев. Окачват ги през 2012-та година като част от програмата на Нощта на музеите и галериите и остава там до днес.

 

В бара има още Ловец на сънища; стари работещи фотоапарати Полароид, които никога не са снимали; ибрик; газена лампа, ако токът изгасне; аудио касети. Табела с надпис „Културно-просветен център“ подарък от Мартин Карбовски взета от поделението, в което е служел.

 

Но какво е Найлона без неговите посетители. „Ако ще пишете за предметите, пишете и за Вожда, той е част от интериора“, подсказват приятелите от високите столове на дървения масивен бар. Те разказват, че през 98-ма е имало кухня с най-вкусните кюфтета. Влизаш с 1000 лева и се чудиш какво да си купиш: текила или кюфте. И двете струваха по 300 лева. Вечер се е осветявало само със свещи.

 

„Тук не само хората са важни. През годините сме имали всякакви животни – гълъби, котки, кучета, коза, Бизона, Слона… маймунска работа“, смее се Вожда.

 

Найлона събираше едно поколение артисти като Кольо Карамфилов и Ицко Мазнев, които вече не са сред нас, но духът им витае още в мястото за приятелски срещи.  Едно поколение художници, рисувало историите си със смях на чашка. Филолози, развързваха езици в сладки приказки. Оркестранти и диригенти свиреха малки нощни музики. Режисьори черпеха вдъхновение за нови проекти, а нашите актьори откриха отговора на 400-годишния въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш?“ – винаги да бъдеш.

 

Седнете на бара, поговорете с барманите, създайте своята собствена история в легендарното място. А всеки момент през вратата със сигурност ще влезе и Петър Порязов – Вожда.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…