Цар Симеон разрешил клубът да носи името на княгиня Мария Луиза

Заведението е щафета на поколенията

Снимки от Георги Матов

Имало едно време… и още го има. Може би най-старият жив бар в Пловдив тази година навършва четвърт век. И до днес зелената му дървена врата е отворена за посетители, желаещи да си припомнят или да се запознаят с атмосферата на позабравения град.

Бар „Мария Луиза“, или Марата, както му викат верните фенове през годините, е сключен между два вековни храма и още по-древни базилики в подножието на Стария град. Но историите за миналото са най-интересни именно в заведението, пропило в стените си дима, думите и смеха на велики художници и култови пловдивски лица вече 25 години. През Марата са минали няколко поколения. Култовото място е събирало компании, създавало е и бракове, и разводи. Всеки, влачил ходила по черно-белите му плочки, е оставил част от сърцето си завинаги.

Артистичният дом е наслоявал спомени от десетилетията, което личи в предметите и неподправеното настроение. Започнал е като семеен бизнес на Боян Сопаджиев и верните му помощници в лицето на двамата му синове – Боян-младши, Жорж и техните съпруги. Две лета след откриването през 1993-та година отваря и подземният етаж, пригоден към по-клубна обстановка и танци на фона на джаза. Днес част от помещението е кухня.

С пресни продукти над огнените котлони изобретява вкусотии вечно усмихнатият Пантелей Попов – Панти. Завършил НАТФИЗ артистичните му умения не спират до тук, въображението му е създало меню от примамливи деликатеси. Предлага хрупкав домашен чипс, патешки дроб конфи върху чеснови брускети с лимонена мащерка и див лук, лютиви хапвания и вегетариански изненади. Сръчните ръце на майстора завиват в бурито тортиля свинско и телешко, примесено с боб, специални подправки, червен лук, гауда, чедър, сос. Когато няма поръчки и кухнята му стане тясна, Панти излиза да изпие една бира с клиентите и да разкаже някоя интересна история. Винаги в шарени дрехи Панти допринася за връзката между автентичната и съвременната динамика на бара.

Често може да ви посрещне най-интересната дама в гостилницата – Джак Ръселът Йоко. Вероятно кръстена на половинката на Джон Ленън. Тя стои на високия стол в края на бара и в захлас слуша разговорите на посетителите. Също както Йоко Оно историите на битълсите. Ако не е на резервираното си място, бялата й козина се губи в шах-матните фигури на пода. Но нослето я води към напоените от подправки дрехи на Панти.

Поглед назад правим и с картините, наредени по широките стени от личната колекция на семейството, събирана през годините от приятели художници. Галерията е от съвременни и по-стари български автори, а някои от платната са дело на самия Жорж Сопаджиев.

„Мария Луиза“ е било предпочитано място на знаменити пловдивски творци, семейни приятели на Боян Сопаджиев- баща. Йоан Левиев, Георги Божилов- Слона и компания. Сега техните деца посещават добре познатия бар. Да, Марата е като щафета на поколенията. „Някои от по-младите художници като Кольо Карамфилов също идваха тук. Повечето ни клиенти са с историческа памет и носталгия към отминалия Пловдив, идват и много туристи“, допълва днес Боян Сопаджиев – син.

Тази година барът става на 25 години, но точна дата на откриването няма. „Когато баща ми отварял заведението е писал на цар Симеон, дали може да използва името на сестра му, княгиня Мария Луиза, за мястото. Такъв е етикетът.“, разказва Боян. Получили са писмо с одобрение, но листът се изгубва през годините. По спомен, заветната поща е доставена в края на август или септември.

Точна дата може и да няма, но затова пък в бара на бул. „Мария Луиза“ 15 винаги е празник. Мястото, завличало със себе си най-ценното от всеки период на промяна. 25 години са си цяла генерация, една сребърна сватба, 25 театрални сезона, 25 миграции на сьомга, на 25 години е най-младият дядо, 25 години са сто сезона, 25 години са 175 кучешки. Мария Луиза е изживяла всичко това. И четвърт век по-късно е притегателна сила за хората, които добре познават клуба или изгубени по пътя си са любопитни да разберат повече за бар културата.

В града започват редица нови и утвърдени фестивали, а за един от най-големите- НОЩ Пловдив, семейство Сопаджиеви по традиция подготвя бутиков джаз концерт на живо пред входа, под звездите. По същото време, когато всичко е започнало – в края на лятото.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…