Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски-Джовани открива нова изложба в Пловдив

Категория
Изложби
Дата
2017-06-15 18:00
Място
Градска художествена галерия, ул. „Княз Александър I“№15

 

 

Вече 62 години един от най-популярните художници на Пловдив Иван Поповски – Джовани активно твори и участва в художествения живот на града. Той отново е предпочел Градската галерия, за да покаже новите си картини, резултат от неутихващ творчески импулс. Самият автор казва в свое интервю преди време: „Щастлив съм, че още мога да рисувам, че се събуждам с идеи в главата, че държа четката и творя!“

Новата самостоятелна изложба на Иван Поповски се открива на 15 юни от 18 часа на втория етаж в Залите за временни експозции на  ул.“Княз Александър I“№15. 

Живописецът е роден през 1925 г. Завършва Художествената Академия в София,  специалност „Живопис“, при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960 г. Живее и работи в Пловдив, където е и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Обучавал е няколко поколения творци, много от които днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи.

Иван Поповски – Джовани работи в областта на композицията, портрета, пейзажа,       натюрморта. Участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни: в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.

Негови творби са притежание на Националната галерия, на градските галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра. На творчеството му се радват десетки колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария, Гърция.

Художникът е носител на ордени „Кирил и Методий" I-ва и II-ра степен, на Втора награда-живопис от Национална изложба на учителите, както и на Награда „Пловдив" за изобразително изкуство за 2001г.

Картините му могат да се видят в Градската галерия до 28 юни.

 

 
 

Всички Дати

  • 2017-06-15 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…