Гръцкият изпълнител Лакис Халкяс отбелязва Деня на Европа в Пловдив

Категория
Сценични изкуства
Дата
2017-05-09 18:00
Място
Римският стадион

Той ще излезе на сцената на Римския стадион заедно с оркестъра на Държавното музикално училище в Комотини

По повод Деня на Европа, като част от програмата на община Пловдив за отбелязване на празника, дирекция „Култура и културно наследство“ кани пловдивчани и гости на града на празничен концерт на 9 май 2017 г, вторник, от 18 часа на Римския стадион в Пловдив. В проявата ще участват световно известният гръцки изпълнител ЛАКИС ХАЛКЯС и оркестъра на Държавното музикално училище от град Комотини, Република Гърция, с което Пловдив си сътрудничи и поддържа контакти повече от 30 години. Изпълнителите са специални гости на града по повод празника и във връзка с реализирането на съвместен проект с АМТИИ - Пловдив.

Програмата на концерта ще бъде от две части. В първата част Jazz Big Band на училището ще изпълни музика и песни от композиторите Henry Mancini, Ruiz and Gimble, Duke Ellington, Billy Joel и други. 

Във втората част, световно известният певец на гръцка народна музика Лакис Халкяс, заедно с ансамбъл, състоящ се от хор, струнен оркестър, брас група и народен оркестър ( бузуки) ще изпълнят песни от композиторите Микис Теодоракис, Янис Маркопулос, Udo Jurgens, Bregovich, както и образци от  гръцкия и българския фолклор.

ДЪРЖАВНО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ ОТ ГРАД КОМОТИНИ

Държавното музикално училище от град Комотини е основано през 1993 година и е едно от първите държавни музикални училища, създадени в Република Гърция. В него, освен общообразователните дисциплини се преподава художествена западна музика и гръцка народна музика, с цел учениците да получат богата, широка и многопластова обща и специализирана музикална култура, както и нужните знания за обучението им във висшите учебни заведения. В училището съществуват  формации от всички жанрове - от струнен оркестър, джаз, хорова музика, художествена гръцка музика до народна музика(фолклор). През годините те са изнесли многобройни концерти в Гърция и в чужбина.

ЛАКИС ХАЛКЯС

Лакис Халкяс принадлежи към четвъртото поколение на много известната и обичана музикална фамилия Халкяс, най-голямата музикална фамилия в Гърция. От съвсем ранна възраст, той започва своята музикална кариера редом с най- известните изпълнители като Сотирия Белу, Стелиос Казантзидис и Григорис Битикотсис. Бил е изпълнител на най-популярните композитори на гръцката( ребетики) музика като Маркос Вамвакарис, Василис Тситсанис. В края на 60- години на миналият век заминава за САЩ и Канада, където започва тясно сътрудничество с Антъни Куин за филма  „Зорба гъркът“. Той изпълнява с много голям успех песни, написани специално за него от известните гръцки изпълнители Микис Теодоракис, Янис Маркопулос, Христос Николопулос, Христос Леондис и Лукианос Келайдонис.

В резултат на многото издадени през годините CD, както и от многобройните концертни турнета по света, става любим и изключително популярен певец на международната сцена. Характерният му тембър на гласа и богатата му изразителна  гама го утвърждават като един от най-добрите изпълнители на гръцката художествена народна музика.      

 

 
 

Всички Дати

  • 2017-05-09 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…