Американски художник с нестандартна изложба в Пловдив

Категория
Изложби
Дата
2017-09-15 00:00
Място
SARIEV Contemporary

Изложбата „Личното знамли” развива идеята, че когато останем насаме и потънем в най-дълбоките си помисли нашето лично усещане за реалността вероятно е безоснователно

Картините и рисунките в експозицията са част от цикъл в развитие, наричан от автора Tapestry Cartoons, който стартира през 2004 година

Известният американски художник Майк Буше идва в България този септември. Американецът ще представи първата си самостоятелна изложба Private Idano в галерия SARIEV Contemporary в Пловдив. През есента на 2015 г. избрани творби на автора бяха представени за първи път в България в груповата изложба AMERICANAESOTERICA, курирана от Аарон Мултън в SARIEV Contemporary и в публични пространства в Пловдив.
 
Private Idano представя специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015 - 2017 г. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, културата на звездите, провокирането на лични желания и историята на бароковата живопис. 
 
Картините и рисунките в изложбата са част от цикъл в развитие, наричан от автора Tapestry Cartoons (скици за стенопис), който стартира през 2004 г. Художникът прави колажи от рекламни постери за популярни филми, след което ги пресъздава в картини и рисунки. Преносът на рекламна информация в по-традиционен материал създава нов синтез от изображения, които, дори и да изглеждат противоположни, се превръщат в необичайни творби, едновременно подкопаващи и подсилващи източника.
 
Заглавието на изложбата Private Idano (на английски произнасяно „айдъноу”) се превежда на български като Личното ‘знамли’. Това е игра на думи с фразата “Private Idaho” („Лично Айдахо” от щата Айдахо, САЩ) – езикова шега, означаваща човек, който пребивава в някакво свое ментално състояние. То може да бъде временно състояние на транс, но може да бъде и дълготрайно общо настроение или дори да означава индивид, който всъщност е малко смахнат. Фразата Private Idano означава да пребиваваш в ментално „състояние”, отстранено далеч от „тук и сега”. Авторът вярва, че съвременността, с всичките си противоположни фикции и реалности, предизвиква такива състояния на ума в много сфери на днешния живот. Изложбата „Личното знамли” развива идеята, че когато останем насаме и потънем в най-дълбоките си помисли, не сме съвсем сигурни в решенията, които взимаме ежедневно, че нашето лично усещане за реалността вероятно е безоснователно. Точно това усещане е и същността на „личното знам-ли-аз”.    
 
Private Idano се открива на 15 септември 2017 г. в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2017 в присъствието на артиста. След пристигането си в България Майк Буше ще направи презентация на своите работи в Гьоте-Институт България в София на 11 септември 2017 г. от 18.30 часа.

 
 

Всички Дати

  • 2017-09-15 00:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…