Галерия „Възраждане“ показва скулптурите на Димитър Рашков

Категория
Изложби
Дата
2017-04-11 18:00
Място
Галерия "Възраждане"

В новата скулптурна колекция на Димитър Рашков има нещо новаторско. Преобладават бронзовите релефи, като някои от тях са затворени, или по-точно обрамчени в прозоречното пространство на стари черчевета. Резултатът е изумителен. Релефите сякаш са едновременно вътре и вън из пространството. Самите скулптурни ваяния са измайсторени така, че ако съществува понятието „ скулпторно сфумато “ – то Рашков го е създал. Великолепни творби на един великолепен майстор. 

Останалите произведения са фигури на скитници, просяци, улични свирачи – все образи, от които в последните години авторът живо се интересува. 

На 11.04.2017 г. от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще се открие изложба скулптура на Димитър Рашков. Изложбата ще продължи до 25.04.2017 г.

                                                          Краси Алексиева, 2017 г.

 

Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за  изящни изкуства в София със специалност “скулптура”.

Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cite des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.

Авторът регистрира над 100 участия в общи изложби и има 70 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.

Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди.

В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. При последното си участие в неговото XVI-то издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (габровският “Оскар”).

Възраждане – 2005 г.

Награда за скулптура , Бургас – 2008 г. община бургас

Международно биенале на рисунката , Русе, 2007 г. 1 награда за рисунка

2006 г. награда за цялостен принос в българското изобразително изкуство, международен панаир пловдив

2006 г. враца – за скулптура от национални изложби Земята на ботев

2016 г. награда за скулптура Малките форми – Плевен биенале

 
 

Всички Дати

  • 2017-04-11 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…