Ретроспективна изложба на Ангел Василев – Ачо представят в Градската галерия

Категория
Изложби
Дата
2017-09-05 18:00
Място
Градска художествена галерия, ул. „Княз Александър I“№15

Писателят Недялко Славов ще открие изложбата, а известният цигулар Мичо Димитров  ще посвети на художника свое изпълнение

Художникът Ангел Василев, наричан с любов от приятелите си Ачо, щеше да навърши 70 години в края на месец септември. Но завинаги остана на 66. Съдбата на артиста, обаче, му дава шанс да надживее краткия земен път и чрез творчеството си да бъде съвременник на поколенията след него.

Вили, съпругата на Ангел Василев, и Градската художествена галерия организират среща на пловдивчани с един от техните любими художници, пресъздал поетично и с намигване пъстротата и очарованието на филибелийските нрави и пейзажи от отминали епохи.

Писателят Недялко Славов ще открие изложбата на своя дългогодишен приятел на 5 септември от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. Известният цигулар Мичо Димитров  ще посвети на художника свое изпълнение.

 „Произведенията на Ангел Василев не следват устрема на човека към Бога, но имат божествена сила, която  превръщат в човешка енергия, за да придобият нови измерения. Те предизвикват размисъл, а смешното им представяне се превръща в радост, която лъха от картините”, казва за художника Янис Митракас, носител на титлата Архонт и иконописец на Вселенската патриаршия.  

Любовта към Пловдив и неговите обитатели, носталгията по добрите стари времена на градски шик и пленителна свенливост се илюстрират дори с имената на циклите: „Моят град”, „Нежността”, „Да докоснеш мечтите си”,  „Площада”, „Уличните музиканти”, „Трите грации”,  „Ухажори”, „Улицата”.  

„Ярък и запомнящ се художник с характерен, инспириран от традицията в българското изкуство и култура стил. Неговата безкрайна поредица от характерни персонажи в приповдигнато настроение, илюстрира теми от градския фолклор. Действието има оптимистичен характер и внушава празничност. В безкрайното богатство от образи умело съжителстват ретро визията и съвременното послание.” Обобщението е на директора на Градска художествена галерия – Пловдив изкуствоведа Красимир Линков.

За носителя на Награда „Пловдив“ за 2000 година режисьорката и почитателка на творчеството му Мая Вапцарова отбелязва: „В тези картини човек се радва не само на един изключителен почерк, чисто човешки, но и на една магия, в която може би се крие тайната за нашия живец. Не чувствате ли как в леката носталгия се проявява едно чувство, че в палитрата от изключително добре композирани фигури и цветове човек трябва да намери и своето място или поне да потърси някакъв път, за да впише себе си.“

Изложбата ще продължи до 01.10.2017 г.

 
 

Всички Дати

  • 2017-09-05 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…