Да отместим границите

Категория
Изложби
Дата
2017-08-14 18:30
Място
FLUCA – австрийски културен павилион

ОТМЕСТВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ

15.07 – 31.08 2017

Откриване 14.07 – 18.30 ч

Куратор: Валтер Зайдл

Художествени интервенции в публичното пространство на Пловдив от

артистите Сабине Битър / Хелмут Вебер и Никол Сикс / Паул Петрич

Ето какво пише за проекта кураторът Валтер Зайдл:

„Публичното пространство винаги е било възприемано като място на кръстопът между архитектурни, социални, икономически и екологични начини на възприятие, произвеждащо субективни артикулации на реалността. Стремежът да бъдат разрушени моментните възприятия на регулиращите структури на публичното е една от метафорите, които изкуството използва, за да обърка и постави под въпрос основните параметри на пространството. 

Проектът „Отместване на границите” черпи енергията си от въпроса дали интервенцията е наистина едно от ключовите понятия на диалектическия материализъм – което според Ален Бадиу не се отнася само до плоските изображения, а и до критическите интервенции, надхвърлящи границите на изкуството и реартикулиращи идеологическите структури на съвременния неолиберален глобален капитализъм. Поканените художнически двойки подхождат критично към пространства и места с голям културен, социален и политически заряд и към въпроса как тези пространства и места могат да бъдат контекстуализирани в собствените им творби. Произведенията третират пространствата като места за производство със свои собствени социо-културни вътрешни светове (във фройдисткия смисъл на Innenwelt), намиращи визуална изява в екстериора.

 

FLUCA – австрийски културен павилион, намиращ се в близост до галерия SARIEV Contemporary и artnewscafe, ще бъде изходната точка на интервенцията на Сабине Битър / Хелмут Вебер. В променен вид работата им ще съживи интервенцията им във FLUC Vienna през 2004 г., третираща контейнера и заобикалящите го институции, изследвайки взаимовръзките между визуалността и архитектурните структури. Битър и Вебер анализират прехода от чиста архитектура към обитавани пространства, в които съжителстват разнообразни социални групи. Проектът им се простира от контейнера до заобикалящите го пространства и локации, които включват не само споменатите художествени институции, но достигат и до различни прослойки на обществото. 

Подобен е подходът и на двойката Никол Сикс / Паул Петрич. Тяхната изходна точка ще бъде тревното пространство пред галерията, което ще функционира като място за нетрадиционен вид теренно замерване. Територията от тревното пространство до съседните сгради и публично достъпни локации ще се превърне в опитно поле за картографиране, изследващо тънката граница между видимост и невидимост, и как тя може да бъде отместена. 

Двете художнически двойки имат различна отправни точки, от които творбите им ще се свържат със заобикалящата ги среда. Следвайки различен процес на визуално картографиране, който е едновременно съобразен с пространството и краткотраен във времето, произведенията им може би ще се срещнат на някой споделен кръстопът. В този контекст контейнерът FLUCA може да бъде използван като платформа за визуално програмиране, осъществено в сътрудничество с поканените художници.“

Валтер Зайдл

Сабине Битер / Хелмут Вебер

Housing Bubbles (2017), Инсталация

Сабине Битер/Хелмут Вебер показват измененa възстановка на тяхната интервенция във FLUC Виена от 2004, която ще обвърже контейнера със заобикалящите го институции и ще постави под въпрос формите на видимост в отношение спрямо архитектурни структури. Артистичното дуо анализира прехода от „просто“ архитектура към места за живеене като съ-съществуващи единици на разнообразни социални групи. Те създават дървена стена, която скрива контейнера от главния булевард и „играе“ с идеите за видимост и невидимост. На стената са окачени няколко изображения на модулни жилища, напр. „Японска метаболитна ера“, с неговите кръгови форми, както и „Сателитна кухня“ на Луиджи Колани. Кръглите структури са вдъхновени от основните параметри на земята, където, според Колани, „всички небесни тела са кръгли: те всички се движат в кръгова или елипсовидна орбита. Същият модел на кръгообразни, сферични мини-светове, орбитиращи един около друг, ни следва и в микро-космоса“. Последното твърдение е изследвано и във видеото „З_орб“, което вече е показвано във Виена и ще се прожектира в контейнера. Видеото също така е обвърано с утопичния потенциал на 60-те и обсесията по кръгли геометрични форми в увеселителните паркове.

Никол Сикс / Паул Петрич

Земя, Луна и Слънце (2017), 1:16 500 000

Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са утопичните 60-те години на миналия век и научно-фантастичните филми от онова време, в които кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Артистите пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие. Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 см и 21 см и разположение в пространството на FLUCA – австрийски културен павилион на 24 м. една от друга, разстояние отговарящо в съответния мащаб на това в действителност. И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, Слънцето с диаметър 84м трябва да е на разстояние от приблизително 9 км от Земята. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет варовиков прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние. Акцията ще бъде заснета и следата ще бъде запазена във видео материал, докато варовиковият прах постепенно се разгражда и изчезва.

Проектът е продуциран и подкрепен от Австрийско посолство в България и Федерално канцлерство на Австрия.

 

Следете събитието във фейсбук

 
 

Всички Дати

  • 2017-08-14 18:30
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…